Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τα μωρά καταλαβαίνουν πως νιώθουμε


    <p><strong>Μετά τους τους 18 μήνες, "τσεκάρουν" τις αντιδράσεις και καταλαβαίνουν τα πραγματικά συναισθήματα των ενηλίκων</strong></p>

Μια λαϊκή σοφία λέει ότι "από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια". Νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Concordia έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την ρήση, καταδεικνύοντας ότι τα βρέφη έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των ενηλίκων, ακόμα και όταν εκείνοι προσπαθούν να τα κρύψουν.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα βρέφη μπορούν να εντοπίσουν αν τα συναισθήματα ενός ατόμου είναι δικαιολογημένα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις τους.

"Οι ενήλικες συχνά, προκειμένου να προστατεύσουν τα μωρά τους, προσπαθούν να κρύψουν πίσω από ένα ψεύτικα χαρούμενο πρόσωπο, κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα, που ακολουθεί μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός. Αλλά τα μωρά ξέρουν την αλήθεια: μπορούν εμμέσως να καταλαβαίνουν ποια συναισθήματα δημιουργούνται και από ποια γεγονότα", ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Νταιάν Πουλέν- Ντιμπουά.

Το εντυπωσιακό πείραμα

Για την πραγματοποίηση της έρευνας εξετάστηκαν 92 βρέφη, ηλικίας 15 και 18 μηνών. Τα βρέφη παρακολουθούσαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο μια ηθοποιό που έκανε διάφορα σενάρια, στα οποία- χρησιμοποιώντας την παντομίμα- μιμούνταν ένα γεγονός και στην συνέχεια εξέφραζε το αντίστοιχο συναίσθημα στο πρόσωπό της.

Στους 18 μήνες, τα νήπια διαπιστώθηκε ότι καταλάβαιναν πότε οι εκφράσεις του προσώπου δεν ταίριαζαν με την εμπειρία που περιέγραφε η ηθοποιός. Μάλιστα εμφάνιζαν μία τάση να "τσεκάρουν" και τα πρόσωπα του ερευνητή και του φροντιστή τους, για να συγκρίνουν την αντίδραση και αυτό ένα άτομο που εμπιστεύονται.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι "για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο κοινωνικό σύνολο, τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν την ικανότητα να κατανοούν τις συμπεριφορές των άλλων συνάγοντας τι συμβαίνει εσωτερικά για τους γύρω τους".

news.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...