Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πιο αδύναμο ανοσοποιητικό έχουν τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική;


    <p>Την προσοχή των γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά εφιστούν επιστήμονες στη Σουηδία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι εκείνα που γεννιούνται με καισαρική <strong>διαθέτουν χαμηλότερα επίπεδα φιλικών βακτηρίων στον οργανισμό τους.</strong></p>

Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να είναι πιο επιρρεπής σε αρρώστιες, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, αλλά και σε αλλεργίες.

Κατά τη μελέτη τους, οι ερευνητές μελέτησαν τα βακτήρια στον οργανισμό 24 βρεφών, τα εννέα από τα οποία είχαν γεννηθεί με καισαρική.

Η μελέτη ξεκίνησε με δείγματα που πήραν οι επιστήμονες από βρέφη ηλικίας μόλις επτά ημερών και συνεχίστηκε με άλλα, τα οποία αφαίρεσαν όταν τα βρέφη ήταν στην ηλικία του ενός μήνα, των τριών, των έξι, των δώδεκα μηνών και των δύο ετών.

Επίσης, έλεγξαν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού εννέα βρεφών που είχαν γεννηθεί με καισαρική, παίρνοντας δείγματα αίματος όταν κι αυτά βρίσκονταν στις παραπάνω ηλικίες.

Όπως διαπίστωσαν, τα φιλικά βακτήρια παρουσίαζαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σ’ αυτά τα εννέα βρέφη, επειδή δεν πέρασαν από τον οργανισμό της μητέρας, όπως γίνεται στον φυσιολογικό τοκετό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Gut, όπου οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάποιοι τύποι βακτηρίων περνούν από τη μητέρα στο παιδί, όταν αυτό βρίσκεται στον γεννητικό σωλήνα.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική δεν περνούν από αυτόν, με αποτέλεσμα να τους λείπει μία από τις πιο βασικές ομάδες βακτηρίων ή να την αποκτούν πολύ αργότερα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθούν διάφορες επιπλοκές στο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που αυξάνει ακόμα και τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε ορισμένα από αυτά τα εννέα βρέφη, τα συγκεκριμένα βακτήρια εμφανίστηκαν έναν χρόνο μετά τη γέννηση, ωστόσο τα επίπεδά τους ήταν πολύ χαμηλότερα.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και για ολόκληρη την ποικιλομορφία της εντερικής χλωρίδας, γεγονός για το οποίο ευθύνεται η έλλειψη των συγκεκριμένων βακτηρίων.

Στην επιστημονική έκθεση επισημαίνεται ότι όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την υγεία των μητέρων, αλλά επηρεάζουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, επειδή με τη βοήθειά τους μπορεί να αντιδρά φυσιολογικά, αποφεύγοντας την υπεραντίδραση όταν υπάρχουν φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, αλλεργίες και διαβήτης.

Πηγή: naftemporiki.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...