Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Ο πρόωρος τοκετός δημιουργεί κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.</span></span></p>

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρολίνσκα με επικεφαλής τον Δρ Στέφαν Γιοχανσον έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 329.495 Σουηδούς άνδρες που είχαν γεννηθεί την περίοδο 1973-1981 και είχαν καταταγεί στον στρατό την περίοδο 1993-2001 και είχαν υποβληθεί σε μετρήσεις αρτηριακής πίεσης.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν γεννηθεί πολύ πρόωρα δηλαδή σε λιγότερο από 29 εβδομάδες κύησης είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων νοσημάτων.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που είχαν γεννηθεί πάρα πολύ πρόωρα, δηλαδή μεταξύ 29ης και 32ης εβδομάδας είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο, ενώ εκείνοι που είχαν γεννηθεί μεταξύ 33ης και 36ης εβδομάδας είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης.

«Στην παρούσα μελέτη, ο πρόωρος τοκετός αναγνωρίζεται ως ένας νέος και πολύ πρώιμος παράγοντας κινδύνου υπέρτασης. Μάλιστα ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τους νεαρούς άνδρες που έχουν γεννηθεί τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες νωρίτερα», εξηγεί ο Δρ Γιόχανσον.

Η σχέση πρόωρου τοκετού και υπέρτασης ήταν απίθανο να εξηγηθεί με βάση το οικογενειακό ιστορικό ή γενετικούς παράγοντες. Ίσως οφείλεται σε προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόωρο νεογνό.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...