Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Οι καυγάδες των γονιών αλλάζουν τη συμπεριφορά του παιδικού εγκεφάλου!


    <p>Οι τσακωμοί των γονιών μπροστά στο παιδί δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχολογία του αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος του.</p>

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Οικογενειακής Ψυχολογίας "Journal of Family Psychology" τα παιδιά που γίνονται συχνά θεατές μπροστά σε καυγάδες και λογομαχίες των γονιών επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τα συναισθήματά τους και αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα στην κοινωνική τους συμπεριφορά σε σχέση με όσα μεγαλώνουν σε ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον.

Στην συγκεκριμένη έρευνα οι μητέρες απάντησαν πρώτα σε κάποια ερωτηματολόγια και οι ερευνητές κατέταξαν τις οικογένειες σύμφωνα με τις εντάσεις και τις διαφωνίες που επικρατούσαν μέσα στο σπίτι. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια εγκεφαλογράμματος κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών ενώ κοιτούσαν φωτογραφίες με ζευγάρια σε κατάσταση θυμού, ευτυχίας, χαράς και σε κάποιες άλλες ουδέτερες πόζες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα παιδιά που μεγάλωναν σε φορτισμένο οικογενειακό περιβάλλον αντιδρούσαν πολύ έντονα όταν έβλεπαν φωτογραφίες με τσακωμένα ζευγάρια σε αντίθεση με τα παιδιά που μεγάλωναν σε ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον. Η επικεφαλής της έρευνας, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βέροντ, Alice Schermerhorn, αναφέρει ότι η αντίδραση αυτή συμβαίνει καθώς τα παιδάκια αυτά έχουν συνηθίσει μια τέτοια εικόνα στο σπίτι, να βλέπουν δλδ τους γονείς να τσακώνονται και έτσι τους είναι περισσότερο οικεία. «Φαίνεται πως αυτά τα παιδιά εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό τους να επαγρυπνεί και επεξεργάζονται τα σημάδια που σχετίζονται με τα συναισθήματα που προκαλούν οι διαπροσωπικές σχέσεις, όπως η χαρά ή ο θυμός, διαφορετικά από τα παιδιά που δεν έχουν τέτοιες εμπειρίες».




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...