Μάλιστα, η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μεσήλικοι άνδρες που ήταν υπέρβαροι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι γενικά σε καλή κατάσταση, αν είχαν γεννηθεί από ώριμους ηλικιακά γονείς. Δεν είχαν μόνο χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αλλά είχαν επίσης καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένο μεταβολισμό γλυκόζης, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη ήταν μικρός.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Γουέιν Κατφιλντ, μελέτησαν τους δείκτες υγείας 70 ανδρών, κατά μέσο όρο 46 ετών. Αν και δεν κατάφεραν να διακρίνουν το όφελος υγείας προερχόταν από την ηλικία της μητέρας, του πατέρα ή και των δύο, καταλήγουν στο συμπέρασμα που αντικρούει τις σημερινές αντιλήψεις ότι η προχωρημένη ηλικία τεκνοποίησης εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας αλλά και του παιδιού.
Παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση της ηλικίας που οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί. Πυκνώνουν μάλιστα και οι περιπτώσεις γυναικών που γίνονται μητέρες ακόμη και μετά τα 50. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι γυναίκες επικεντρώνονται περισσότερο στην καριέρα τους ή τα ζευγάρια πλέον σκέφτονται με περισσότερη ωριμότητα την ευθύνη της ανατροφής ενός παιδιού. Αλλά η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία έχει σχετιστεί με προβλήματα υγείας, όπως επιπλοκές κατά τον τοκετό και την κύηση που επηρεάζουν την μακροπρόθεσμη υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Και δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού μόνο η ηλικία της μητέρας, αλλά και του πατέρα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεγάλους ηλικιακά άνδρες, κινδυνεύουν από γενετικές επιπλοκές και παθήσεις, όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια, αλλά και αναπτυξιακά προβλήματα, όπως ο νανισμός και το λυκόστομα. Επίσης, έρευνες έχουν συσχετίσει την ηλικία του πατέρα με τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, διπολικής διαταραχής, καρδιακής νόσου και καρκίνου στους απογόνους. Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι έδειξε ότι τα βρέφη που γεννιούνται από γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν καλύτερη σωματική και συναισθηματική υγεία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπιρκμπεκ στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κατέγραψαν την υγεία παιδιών που είχαν γεννηθεί από γυναίκες άνω των 40 ετών και την συνέκριναν με παιδιών που είχαν γεννηθεί από γυναίκες κάτω των 30 ετών. Τελικά, η σύγκριση έδειξε ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων μαμάδων είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο να τραυματιστούν κατά λάθος και σχεδόν κατά το ένα τρίτο μικρότερες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο, μέχρι την ηλικία των τριών ετών.
Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν καλύτερη συναισθηματική υγεία αφού η πιθανότητα διαμάχης μεταξύ των γονέων και του παιδιού μειωνόταν όσο αυξανόταν η μητρική ηλικία. Η γλωσσική ανάπτυξη σε ηλικία τριών και τεσσάρων ετών επίσης ήταν καλύτερη στα παιδιά αυτά.
Πηγή: news.in.gr
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο