Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Κίνδυνο καρκίνου διατρέχουν τα παιδιά από εξωσωματική


    <p><strong>Έχουν 65% περισσότερες πιθανότητες λευχαιμίας και σχεδόν 90% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του εγκεφάλου</strong></p>

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης φαίνεται πως έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο κατά την παιδική τους ηλικία εξαιτίας γονιδιακών σφαλμάτων, σύμφωνα με μία νέα δανέζικη μελέτη.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά αυτά έχουν 65% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία και 88% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, έδειξε πως οι θεραπείες γονιμότητας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν συγκεκριμένα γονίδια όταν περνούν από τους γονείς στο παιδί, μία διαδικασία που ονομάζεται «γονιδιωματική αποτύπωση».

Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Δρ. Marie Hargreave του ερευνητικού κέντρου της δανέζικης αντικαρκινικής εταιρείας στην Κοπεγχάγη, οι αλλαγές αυτές μπορεί να προκαλούνται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τις θεραπείες γονιμότητας, όπως η έκθεση σε ορμόνες, η επεξεργασία του σπέρματος, η κατάψυξη του εμβρύου, οι συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται το έμβρυο ή η καθυστερημένη γονιμοποίηση. Ωστόσο, δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο αυξημένος κίνδυνος να είναι αποτέλεσμα της στειρότητας των γονέων και όχι της θεραπείας.

«Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας έχουν ήδη έναν μεγάλο αριθμό επιγενετικών ελαττωμάτων, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τη διαδικασία της θεραπείας,» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρει η Hargreave, «οι λόγοι που οδηγούν σε παιδικό καρκίνο είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι αλλά υποθέτουμε πως η θεραπεία γονιμότητας μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.»

Μία θεωρία είναι πως οι αντιοιστρογόνες ουσίες που χρησιμοποιούνται προκειμένου να προκαλέσουν ωορρηξία είναι παρόμοιες με τη διαιθυλστιλβοιστρόλη, μία ουσία που χορηγούνταν παλαιότερα στις έγκυες γυναίκες για να σταματήσουν οι επιπλοκές και συνδέθηκε αργότερα με την εμφάνιση παιδικού καρκίνου.

Ωστόσο, η νέα αυτή μελέτη, που προχώρησε σε αναθεώρηση 25 μελετών από 12 αναπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Γαλλία και το Ισραήλ, έρχεται σε αντίθεση με μία βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες σε δείγμα 100.000 παιδιών που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση και έδειξε πως δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

Η γονιμοποίηση in vitro (εξωσωματική γονιμοποίηση) είναι η πλέον χρησιμοποιούμενη τεχνική γονιμοποίησης, κατά την οποία αφαιρείται ένα ωάριο από τις ωοθήκες της γυναίκας, γονιμοποιείται με το σπέρμα στο εργαστήριο και εμφυτεύεται στη μήτρα ώστε να αναπτυχθεί το έμβρυο.

Αν και ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία παιδικού θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, οι επιστήμονες τονίζουν πως ο κίνδυνος να εμφανίζουν καρκίνο τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με υποβοηθούμενες μεθόδους γονιμοποίησης παραμένει χαμηλός.

Πηγή: enet.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...