Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 133.000 οδοντιατρικές εξετάσεις παιδιών σε όλη τη χώρα, από όπου διαπιστώθηκε ότι το 27% του συνόλου των πεντάχρονων παιδιών έχουν τερηδόνα. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των περιοχών, καθώς στις υποβαθμισμένες περιοχές τα ποσοστά τερηδόνας στα παιδικά δόντια ήταν πολύ υψηλότερα.
Η τερηδόνα προκαλείται από συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα δόντια στην από τα σάκχαρα των ποτών και των τροφίμων, παράγουν ένα οξύ που καταστρέφει σιγά-σιγά τα δόντια. Η τερηδόνα πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την κακή διατροφή , αλλά και την κακή οδοντιατρική φροντίδα, όπως το μη τακτικό πλύσιμο των δοντιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 3 % των παιδιών με τερηδόνα , οδηγήθηκε στην αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων δοντιών, μια επώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται συχνά στο νοσοκομείο με αναισθησία. Συγκριτικά με μία παλαιότερη μελέτη του 2008, υπήρξαν βελτιώσεις στην οδοντοστοιχία των ποδιών γεγονός που μπορεί να οφείλεται και στα αυξημένα επίπεδα φθορίου στις οδοντόκρεμες που χρησιμοποιούν τα περισσότερα παιδιά.
«Οι γονείς θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους για τουλάχιστον δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα, μία φορά λίγο πριν τον ύπνο και τουλάχιστον μία άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας . Επίσης, καλό είναι να επιβλέπουν το βούρτσισμα των δοντιών, μέχρι το παιδί να φτάσει επτά ή οκτώ ετών», επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Κέβιν Φέντον.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο