Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η μάστιγα του καρκίνου


    <p><em><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Tο άρθρο μας έστειλε: Το μέλος του Mammyland Αντριάνα</span></span></em></p>

Συχνότερος ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχύ εντέρου και του μαστού στην Ευρώπη

Ο καρκίνος παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, πάνω από δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες υποφέρουν από κάποια μορφή καρκίνου και περίπου ένα εκατομμύριο πεθαίνουν από καρκίνο (κυρίως πνεύμονα, εντέρου ή μαστού). Με αφορμή την Ημέρα της Υγείας στις 4 Φεβρουαρίου και την πρόσφατη ακρόαση για την καταλληλότητα της Ανδρούλας Βασιλείου στο αξίωμα της Επιτρόπου Υγείας, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα εστιάσει στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα την ερχόμενη Τετάρτη.

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους πάσχει από καρκίνο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ ένας στους τέσσερις πεθαίνει από τη νόσο αυτή. Συνηθέστερος είναι αυτός του πνεύμονα (που αναλογεί στα δύο πέμπτα των περιπτώσεων καρκίνου της Ευρώπης), του παχύ εντέρου και του μαστού. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα ποσοστά καρκίνου του μαστού έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το 8% των ετήσιων περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται σε έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες (κυρίως χημικές), ενώ το 25% των θανάτων ενδέχεται να οφείλεται στο κάπνισμα...

Σημαντικός ο ρόλος της πρόληψης

Υπάρχει όμως και κάτι το ενθαρρυντικό: για το τουλάχιστον ένα τρίτο των καρκίνων, η πρόληψη μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο. Μία στις δύο περιπτώσεις καρκίνου μπορεί μάλιστα να θεραπευθεί χάρη στις προόδους της ιατρικής.

Για την ευρωβουλευτή Liz Lynne (μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και ιδρυτικό στέλεχος της διακομματικής ομάδας "ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου"), "είναι σαφές ότι πολύ πιο πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την πιο αποτελεσματική παρακολούθηση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών" σε θέματα καρκίνου. Προς το παρόν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.

Μία στις δέκα γυναίκες πάσχει από καρκίνο του μαστού

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αποφευχθεί", μας λέει η Avril Doyle (από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών). Κατά τη γνώμη της Ιρλανδέζας πολιτικού, "δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του μαστού (από τον οποίο πάσχει μία στις δέκα γυναίκες σήμερα σε κάποια φάση της ζωής της) και της έκθεσης σε χημικές ουσίες". Η έρευνα και η τεχνολογία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με την κ. Doyle.

Ο καρκίνος θα είναι και στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα (9-10 Απριλίου).




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...