Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να προβλέψουν το ενδεχόμενο διαζυγίου


    <p>Οι ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν είναι «ο ένας και μοναδικός» ...Υπάρχει άραγε η πραγματική αγάπη; Κι αν ναι, τι είναι και πόσο μπορεί να κρατήσει;</p>

Απάντηση στο ερώτημα του αν όντως υπάρχει αυτό που λέμε αγάπη επιχείρησαν να δώσουν ερευνητές (οικονομολόγοι), οι οποίοι σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, υποστηρίζουν πως αρκεί να απαντήσει κανείς σε δύο απλές ερωτήσεις για να… προβλέψει τις πιθανότητες να… χωρίσει από το/τη σύντροφό του στο μέλλον.

Κι αυτές δεν είναι άλλες από τις εξής: «Πόσο ευτυχισμένος είσαι μέσα στο γάμο σου, σε σχέση με το πόσο ευτυχισμένος θα ήσουν εκτός αυτού;» και «Πώς πιστεύεις ότι απάντησε ο/η σύντροφός σου στο προηγούμενο ερώτημα;».

Πίσω στη δεκαετία του 1980, μια ομάδα επιστημόνων έθεσε αυτά τα δύο ερωτήματα σε 4.242 ζευγάρια, τα οποία επανέλαβε ξανά περίπου έξι χρόνια μετά.

Οι οικονομολόγοι Leora Friedberg και Steven Stern από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ανέλυσαν τα δεδομένα και βρήκαν –όπως ήταν αναμενόμενο- ότι οι άνθρωποι που πίστευαν ότι δε θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση αν ήταν single απ’ ό,τι αν παρέμεναν παντρεμένοι, τελικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν single.

Όμως, οι άνθρωποι που υπερεκτίμησαν το πόσο ευτυχισμένοι ήταν οι σύντροφοί τους μέσα στη σχέση τους, είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν μόνοι έξι χρόνια μετά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόνο το 40,9% των ζευγαριών κατάφερε να απαντήσει με ακρίβεια πώς θα απαντούσε ο/η σύντροφός του στα παραπάνω ερωτήματα.

Αυτό σημαίνει, ότι σχεδόν το 60% των ζευγαριών είχαν ατελή πληροφόρηση ο ένας για τον άλλον και σχεδόν το ένα τέταρτο εξ αυτών είχε «σοβαρές διαφορές» στα γενικότερα επίπεδα ευτυχίας.

Οι γυναίκες έτειναν να πιστεύουν ότι οι άντρες τους θα ήταν χειρότερα χωρίς αυτές, απ’ ό,τι πίστευαν οι ίδιοι οι σύζυγοι για τον εαυτό τους, ενώ οι άντρες είχαν την ακριβώς αντίθετη άποψη.

Σε γενικές γραμμές, περίπου το 7% των ζευγαριών του δείγματος που μελετήθηκε, είχε πάρει διαζύγιο όταν διενεργήθηκε το δεύτερο στάδιο της έρευνας.

Ανάμεσα σε αυτούς που αξιολόγησαν σωστά το πόσο δυστυχισμένος μπορεί να ήταν ο σύντροφός τους σε περίπτωση χωρισμού, το ποσοστό διαζυγίου ήταν λιγότερο από 6%.

Από τους άντρες που υπερεκτίμησαν το πόσο δυστυχισμένες θα έκανε ένα διαζύγιο τις γυναίκες τους, το 13% κατέληξε single, με το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες να είναι 14,5%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υπερεκτίμηση του πόσο ευτυχισμένος είναι ο άλλος επηρεάζει τα ζευγάρια στο να καταφέρουν να επιλύουν τις συγκρούσεις και τις διαφορές τους μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τη θεωρία της διαπραγμάτευσης, όσο περισσότερο ο ένας σύζυγος παραγνωρίζει την ευτυχία του/της συντρόφου του, τόσο πιο πιθανό είναι να διαπραγματευτεί «πολύ σκληρά» και να καταλήξει να κάνει κάποιο λάθος.

«Για παράδειγμα, αν πιστεύω ότι η σύζυγός μου είναι πολύ ευτυχισμένη στο γάμο μας, μπορεί να την πιέσω να κάνει περισσότερες δουλειές του σπιτιού ή να συνεισφέρει περισσότερο οικονομικά στο οικογενειακό εισόδημα» εξήγησε ο καθηγητής Stern. «Αν όμως, εν αγνοία μου, εκείνη είναι χλιαρή απέναντι στο γάμο, ή αν ενδιαφέρεται γι’ αυτή κάποιος πολύ εμφανίσιμος τύπος, τότε μπορεί να αποφασίσει τελικά ότι ένα διαζύγιο μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για τον εαυτό της».

Σε αυτό το σενάριο, ένα πολύ σκληρό παζάρι, με βάση την εσφαλμένη εκτίμηση της ευτυχίας ενός εταίρου, θα οδηγήσει σε διαζύγιο που διαφορετικά θα μπορούσε να μην έχει συμβεί.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι τόσο σκληροί διαπραγματευτές, όσο θα μπορούσαν να είναι και στη συνέχεια συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να περιλάβουμε την έννοια της φροντίδας στο μοντέλο για να έχει νόημα» πρόσθεσε η καθηγήτρια Friedberg. «Η ιδέα της αγάπης εδώ, είναι ότι αποκομίζεις κάποιο βαθμό ευτυχίας από το/τη σύντροφό σου απλά όντας ευτυχισμένος. Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνήσω να κάνω περισσότερες δουλειές του σπιτιού, κάτι που μπορεί να μειώσει σε κάποιο βαθμό την προσωπική μου ευτυχία, όμως αυτό το αναπληρώνω από το αίσθημα ευτυχίας που αποκομίζω, γνωρίζοντας ότι θα ωφεληθεί από αυτό ο/η σύντροφός μου».

Τα ευρήματα αυτά, καταλήγουν οι ερευνητές, αποκαλύπτουν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς πόσο πρόθυμος είναι ο/η σύντροφός του να φύγει από τη σχέση προτού επιλέξει για ποια πράγματα θα συγκρουστεί μαζί του/της.

Newsbeast.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...