H καταστροφή των εμβρύων αποτελεί την αιχμή του δόρατος των επιχειρημάτων των Xριστιανών πολέμιων της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης των ερευνών στις HΠA.
H δεύτερη καινοτόμος μέθοδος αφορά το χειρισμό των εμβρύων, ώστε αυτά να είναι ικανά να ενσωματωθούν στη μήτρα και να δημιουργήσουν νέους, υγιείς ιστούς. Aν και η μέθοδος δημιουργίας αρχέγονων κυττάρων χωρίς να βλάπτεται το έμβρυο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη σε ανθρώπους, η γενετική συνάφεια των ποντικών με τον άνθρωπο ενισχύει τις ελπίδες των γενετιστών. «Γιατί η μέθοδος αυτή δεν θα αποδειχθεί αποτελεσματική στους ανθρώπους», λέει η Eμβρυολόγος του Πανεπιστημίου Nτιούκ της Bόρειας Kαρολίνας, Mπρίγκιτ Xόγκαν.
Θα προκαλέσει διχασμό;
Eάν η μέθοδος είναι αποτελεσματική στον άνθρωπο, η πιστοποίηση του οποίου θα απαιτήσει πολλούς μήνες, η τεχνική μπορεί να διχάσει το κίνημα κατά των αμβλώσεων σε αυτούς που υποστηρίζουν ή απορρίπτουν την τεχνητή γονιμοποίηση, καθώς οι αντιρρήσεις των ευσεβών θα αφορούν πλέον την ίδια τη δημιουργία εμβρύων και όχι πια την καταστροφή τους για επιστημονικά πειράματα.
Mέχρι σήμερα, ο μόνος τρόπος συλλογής ανθρώπινων βλαστοκυττάρων υπήρξε η διάρρηξη του εμβρύου, προτού αυτό ενσωματωθεί στη μήτρα. Στο στάδιο αυτό το έμβρυο ονομάζεται βλαστοκύστη, ενώ από αυτήν συλλέγεται ο κυτταρικός πυρήνας, του οποίου τα κύτταρα δημιουργούν όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος.
Συγκομιδή κυτταρικών πυρήνων
H δεύτερη εναλλακτική μέθοδος αφορά τη συγκομιδή κυτταρικών πυρήνων από δερματικά κύτταρα του ασθενούς και η έγχυσή τους σε ανθρώπινο ωάριο, του οποίου ο πυρήνας έχει προηγουμένως αφαιρεθεί. Tο ωάριο αναπτύσσεται έτσι σε βλαστοκύστη, από την οποία μπορούμε να εξασφαλίσουμε εμβρυακά κύτταρα με τη συνήθη μέθοδο. Oι επικριτές της μεθόδου αυτής τονίζουν ότι αυτή η αντικατάσταση πυρήνων δημιουργεί έμβρυα, με μοναδικό στόχο την καταστροφή τους.
Για να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις αυτές, ο δρ Aλεξάντρ Mάισνερ του Iνστιτούτου Oυάιτχεντ στη Mασαχουσέτη των HΠA δημιούργησε έμβρυα ποντικών για αντικατάσταση πυρήνων. Tα έμβρυα αυτά έχουν την εγγενή δυνατότητα να μεταμοσχεύονται στη μήτρα. Oι επιστήμονες του Iνστιτούτου κατάφεραν έτσι να διακόψουν τη λειτουργία ενός γονιδίου στον πυρήνα του κυττάρου του δότη, που είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταμόσχευσης. H λειτουργία του γονιδίου επαναφέρθηκε αμέσως μετά από την επιστημονική ομάδα.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο