Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Γιατί τα παιδιά βγάζουν τη γλώσσα τους όταν σκέφτονται;


    <p>Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cognition» επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί τα παιδιά όταν σκέφτονται βγάζουν συνήθως τη γλώσσα τους.</p>

Η συμπεριφορά αυτή βασίζεται στη θεωρία ότι η γλώσσα που μιλάμε εξελίχθηκε από χειρονομίες και γκριμάτσες και τα παιδάκια συνηθίζουν να βγάζουν τη γλώσσα τους όταν σκέφτονται και αναρωτιούνται κυρίως μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 14 παιδάκια ηλικίας 4 χρονών και οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά τους την ώρα που εκτελούσαν διάφορες διαδικασίες κατά τις οποίες χρειαζόταν συγκέντρωση.

Η πρώτη διαδικασία απαιτούσε λεπτή κινητικότητα, η δεύτερη επικοινωνία, η τρίτη αφορούσε την κατανόηση μιας ιστορίας και η τελευταία την ικανότητα των παιδιών να ανακαλούν λεπτομέρειες από μια μικρή ιστορία που άκουγαν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σχεδόν όλα τα παιδιά σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες έβγαζαν την γλώσσα τους έξω κάποια διαστήματα και ιδιαίτερα όταν έπρεπε να σκεφτούν περισσότερο.

Τα παιδιά μάλιστα προς έκπληξη των ερευνητών έβγαζαν περισσότερο τη γλώσσα τους έξω κατά τη δεύτερη διαδικασία παίζοντας το παρακάτω παιχνίδι: Όταν ο ενήλικος χτυπούσε με το χέρι του το τραπέζι έπρεπε και εκείνα να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της έρευνας το αποτέλεσμα αυτό έχει νόημα στο πλαίσιο της εξελικτικής ιστορίας της γλώσσας. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Το παιχνίδι στο τραπέζι περιλαμβάνει γρήγορα ανταπόκριση, κίνηση με τα χέρια και δομικούς κανόνες- στοιχεία θεμελιώδη για ένα σύστημα επικοινωνίας και βασικά στοιχεία της γλώσσας…




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...