Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ασφαλής ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη καισαρική τομή μπορούν με ασφάλεια να προχωρήσουν σε φυσιολογικό τοκετό σε επικείμενη εγκυμοσύνη, ακόμα και βρίσκονται στην 40η εβδομάδα ή πέραν αυτής, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.</span></span></p>

Οι πιθανότητες ολοκλήρωσης του φυσιολογικού τοκετού είναι βέβαια μειωμένες.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής την Δρ Κάρα Κοασσολο μελέτησε τα αποτελέσματα 11.587 γυναικών που επιχείρησαν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό πριν και μετά την 40η εβδομάδα κύησης. Οι γυναίκες που βρίσκονταν κοντά ή μετά την ημερομηνία που είχε υπολογιστεί ο τοκετός είχαν λιγότερες πιθανότητες (69%) να ολοκληρώσουν επιτυχώς τον φυσιολογικό τοκετό, εν συγκρίσει με τις γυναίκες που βρίσκονταν πριν την ημερομηνία που είχε υπολογιστεί ο τοκετός (78%).

Οι ιατροί πρέπει να συμβουλεύουν τις γυναίκες για τις μειωμένες πιθανότητες του φυσιολογικού τοκετό στις κυήσεις που παρατείνονται πέραν των αρχικών εκτιμήσεων συγκριτικά με τις κυήσεις που τερματίζονται πριν την 40η εβδομάδα.

Ωστόσο, η ασθενής θα πρέπει να είναι ενήμερη ότι ακόμα και το ποσοστό του 69% είναι αρκετά καλό. Η συχνότητα των χειρουργικών επιπλοκών και των παρενεργειών για την μητέρα ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες που επιχείρησαν φυσιολογικό τοκετό στις ή μετά τις 40 εβδομάδες κύησης, αλλά οι διαφορές εξαφανίζονται όταν ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Πάντως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι γυναίκες που τελικά επιχείρησαν τον φυσιολογικό τοκετό δεν τα πήγαν εξίσου καλά με εκείνες που προχώρησαν σε δεύτερη καισαρική τομή. Ωστόσο ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός διότι για παράδειγμα σε γυναίκες μετά την 40η εβδομάδα κύησης, ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας είναι 1,1% στις γυναίκες που επιχειρούν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή και 0,08% σ' αυτές που επιλέγουν δεύτερη καισαρική τομή.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...