Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Αποτελεσματική και ασφαλής λύση για τα βρεφικά αιμαγγειώματα


    <p>Μια συνδυαστική θεραπεία έρχεται να δώσει αποτελεσματική και ασφαλή λύση στο πρόβλημα των βρεφικών αιμαγγειωμάτων στο κεφάλι και το τράχηλο.</p>

Πρόκειται για την εφαρμογή συνδυασμένης θεραπείας laser KTP (Potassium-Titanyl-Phosphate) και προπρανολόλης. Οι δυνατότητες της συγκεκριμένης θεραπείας αξιολογούνται από τους Ω.Ρ.Λ ως εξαιρετικές σε σχέση με προηγούμενες θεραπείες.

Σύμφωνα με το Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο κ. Παναγιώτη Καϊάφα η συγκεκριμένη θεραπεία που περιλαμβάνει συνδυασμό συστηματικής χορήγησης προπρανολόλης από το στόμα και συνεδρίες με εφαρμογή KTP laser δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η θεραπευτική προσέγγιση του βρεφικού αιμαγγειώματος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος, την εντόπιση και το ρυθμό ανάπτυξης της βλάβης. Οι θεραπείες που έχουν εφαρμοσθεί στο παρελθόν περιλαμβάνουν: την απλή παρακολούθηση, τη συστηματική χορήγηση φαρμάκων (όπως κορτικοστεροειδή, βινκριστίνη, ιντερφερόνη, προπρανολόλη) καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις με σκοπό την αφαίρεση ή σμίκρυνση του αιμαγγειώματος. Ενώ, άλλα laser που μπορεί να χρησιμοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια είναι το παλμικό laser χρωστικής (Dye-laser) και το laser διοξειδίου του άνθρακος (CO2-laser).

Να θυμίσουμε ότι, το βρεφικό αιμαγγείωμα είναι ένας συχνός τύπος καλοήθους αγγειακού όγκου. Αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να εμφανισθεί σε ποσοστό μέχρι και 10% στα νεογνά και βρέφη. Τα περισσότερα αιμαγγειώματα δεν είναι ορατά από τη γέννηση αλλά συνήθως εμφανίζονται μετά τις 4 με 6 πρώτες εβδομάδες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά συχνότερα εντοπίζονται στο δέρμα του κεφαλιού και του λαιμού σε ποσοστό μέχρι 60%.

Συνήθως αρχίζουν ως πολύ μικρά ερυθρά σημάδια ή κηλίδες στο δέρμα λίγες εβδομάδες μετά την γέννηση, εμφανίζουν ταχεία ανάπτυξη τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες, περνούν σε σταθερή φάση περί τον 8ο μήνα και στη συνέχεια υποστρέφουν συνήθως μετά τον 1ο χρόνο της ζωής, όπως λέει ο κ. Καϊάφας.

Πάνω από τα μισά αιμαγγειώματα θεωρείται ότι θα υποχωρήσουν μέχρι το 5ο χρόνο της ηλικίας και το 90% εξαφανίζονται μέχρι την ηλικία των 9 χρόνων. Ένα μικρό ποσοστό όμως, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους, μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές ιατρικές επιπλοκές και να προκαλέσουν μεγάλη δυσμορφία και ψυχολογικά προβλήματα. «Οι επιπλοκές των βρεφικών αιμαγγειωμάτων που εμφανίζονται στο πρόσωπο αφορούν εξελκώσεις, αιμορραγίες, επιμολύνσεις, προσβολή του ματιού (μέχρι και τύφλωση), δυσκολία στην αναπνοή εάν αναπτύσσονται στη περιοχή της μύτης και άλλες δυσλειτουργίες ανάλογα με την εντόπιση τους » αναφέρει ο κ. Καϊάφας.

Πηγή:naftemporiki.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...