Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάκληση αφορά μόνο προϊόντα σε υγρή μορφή/tetrapak που κυκλοφορούν στην Ιταλία.
Η κατάσχεση αφορά ολόκληρη την παραγωγή του γάλακτος Milupa Aptamil 2, Aptamil σόγια και Babymil, που φέρει ημερομηνία λήξης μεταξύ του Δεκεμβρίου 2005 και των πρώτων μηνών του 2006. Η ποσότητα του γάλακτος που θα κατασχεθεί δεν διευκρινίστηκε.
Στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί βρεφικό γάλα Milupa σε υγρή μορφή σε συσκευασία tetrapak, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία επισημαίνει ότι διαθέτει στην ελληνική αγορά βρεφικά γάλατα μόνο σε σκόνη.
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η Milupa υποχρεώθηκε στις 13 Οκτωβρίου να αποσύρει από την αγορά διανομής το παιδικό γάλα Aptamil 2, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις όσον αφορά τον αριθμό των λίτρων και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
Όπως είχε γίνει και με το γάλα του ελβετικού ομίλου Nestle, ο οποίος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι απέσυρε μεγάλη ποσότητα παιδικού γάλακτος στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, εξετάσεις αποκάλυψαν ότι τα προϊόντα Milupa είχαν μολυνθεί από μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση στις συσκευασίες, την ITX.
Η Milupa ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «η βιομηχανία, όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέλη της, ενημερώθηκαν αμέσως και συμφώνησαν ότι η μετανάστευση του ΙΤΧ (σσ στο προϊόν) δεν προκαλεί κίνδυνο για την υγεία». Επισημαίνει επίσης ότι «η Milupa άλλαξε αμέσως τη μέθοδο συσκευασίας της με αντίστοιχη, που δεν επιτρέπει την μετανάστευση του ΙΤΧ, από το Σεπτέμβριο του 2005».
Διελκυστίνδα με τη Nestle
Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Φραντσέσκο Στοράτσε δήλωσε εν τω μεταξύ πως έλαβε επιστολή συγγνώμης από τη Nestle σχετικά με το μολυσμένο βρεφικό γάλα της, πρόσθεσε όμως πως εξακολουθεί να σχεδιάζει να καταθέσει μήνυση σε βάρος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων του κόσμου.
Ο Στοράτσε δήλωσε πως θα μηνύσει τον επικεφαλής της Nestle Πίτερ Μπράμπεκ επειδή υποστήριξε πως το ιταλικό υπουργείο Υγείας γνώριζε ότι υπήρχε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιλυθεί το πρόβλημα πριν λάβει ευρύτερη δημοσιότητα.
Σε επιστολή του προς τον ιταλό υπουργό Υγείας, ο Μπράμπεκ αρνείται πως δήλωσε ποτέ ότι υπήρξε κάποια συμφωνία ανάμεσα στη Nestle και τον Στοράτσε πάνω στο θέμα αυτό και επαναλαμβάνει πως η ελβετική εταιρεία δεν είδε στο μολυσμένο γάλα κάποιο κίνδυνο για την υγεία.
Ζητεί ωστόσο συγγνώμη για ένα «κενό μνήμης» που τον έκανε να πει πως οι επαφές ανάμεσα στη Nestle και το ιταλικό υπουργείο Υγείας έλαβαν χώρα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, και όχι το Σεπτέμβριο.
«Έλαβα μια επιστολή από τον πρόεδρο της Nestle, τον Πίτερ Μπράμπεκ, που ζητεί 'ανεπιφύλακτα' συγγνώμη για την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες οι ψευδείς δηλώσεις του» αναφέρει ο Στοράτσε σε δήλωσή του.
"Εν τούτοις θα πρέπει να λογοδοτήσει στα δικαστήρια για αυτές. Δεν μπορεί να επιτραπεί στον επικεφαλής μιας πολυεθνικής να αμαυρώνει ατιμώρητα ιταλικούς θεσμούς" πρόσθεσε.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο