Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Σύγχρονη δουλεία και παιδική σκλαβιά! Κι όμως... υπάρχουν


    <p><span style="font-size:14px;">Αρχής γενομένης από τον 18ο αιώνα, η σκλαβιά έχει… εξαλειφθεί όχι μία, αλλά πολλές φορές ανά την υφήλιο:</span></p>

...από τον Ροβεσπιέρο στη Γαλλία το 1794, από τον πρόεδρο Λίνκολν στις ΗΠΑ το 1865, από την Κοινωνία των Εθνών στη Γενεύη το 1926, από τον ΟΗΕ στο Παρίσι το 1948 κ.ά.

Πίσω στο παρόν ωστόσο, ακριβώς 66 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (σύμφωνα με την οποία, «κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής»), οι σύγχρονοι σκλάβοι ανέρχονται παγκοσμίως σε δεκάδες εκατομμύρια. Με αφορμή μάλιστα τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της δουλείας, είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που συγκλονίζουν.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι περίπου 21 εκατ. άνθρωποι ζουν σήμερα σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας. Η οργάνωση «Walk Free Foundation» (που δημοσιεύει το Global Slavery index) ανεβάζει τον αριθμό στα 36 εκατ. και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στα 22 εκατ., ενώ άλλες πηγές τον τοποθετούν κοντά στα 27 εκατ.

Οσο για την ταυτότητα των σύγχρονων δούλων, αυτοί είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα (σε ποσοστό 70%) γυναίκες και παιδιά.

Η Unicef και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολογίζουν συγκεκριμένα σε περισσότερα από 168 εκατ. τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών που ζουν υπό τον ζυγό της παιδικής εργασίας παγκοσμίως (τα περίπου 85 εκατ. εξ αυτών μάλιστα σε εξαιρετικά «επισφαλείς» συνθήκες), με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο κυρίως στην Αφρική.

Μαυριτανία

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μαυριτανίας (βορειοδυτική Αφρική) όπου οι σκλάβοι αντιστοιχούν στο 4% του συνολικού πληθυσμού. Το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθεί κυρίως σε χώρες όπως η Ινδία (όπου περί τα 14 εκατ. ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς), η Κίνα (3 εκατ.), το Πακιστάν (2 εκατ.) και η Ρωσία (1 εκατ.), ενώ σε περίπου 1 εκατ. υπολογίζονται σήμερα και οι σκλάβοι συνολικά στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά, μόλις πριν από μερικές ημέρες, οι βρετανικές Αρχές έκρουσαν επισήμως τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς ανέρχονται σήμερα σε 10.000 με 13.000.

Πάνω από 10.000 υπολογίζεται ότι ζουν στη Γερμανία, πάνω από 1.000 στη Σουηδία και περισσότερες από 60.000 στις ΗΠΑ.

Οταν μιλάμε για δούλους εν έτει 2014, μιλάμε ουσιαστικά για ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας (σε εργοτάξια, χωράφια, καράβια κ.α.) χωρίς να έχουν ελευθερία κινήσεων (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των οικιακών βοηθών που ζουν σαν φυλακισμένοι).

Μιλάμε επίσης για τα θύματα δικτύων παιδικής εργασίας και πορνείας, για παιδιά που στρατολογούνται με τη βία σε πεδία μαχών, για γυναίκες που πωλούνται παρά τη θέλησή τους σε μέλλοντες συζύγους ωσάν περιουσιακό στοιχείο κ.ά.

Πηγή: Εθνος




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...