Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η πρώτη εγκυμοσύνη σε γυναίκα με μεταμοσχευμένη μήτρα


    <p>Αυτό που έμοιαζε επιστημονική φαντασία μέχρι πρόσφατα έγινε πραγματικότητα. Γυναίκα στην οποία είχε μεταμοσχευτεί μήτρα από δότρια που έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, θα γίνει μητέρα.</p>

Η επέμβαση έγινε από ομάδα γιατρών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Akdeniz στην 23χρονη τουρκάλα Derya Sert, με τη χρήση κατεψυγμένων ωαρίων που αναπτύχθηκαν μέσα από τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στη μήτρα. Η ίδια ιατρική ομάδα είχε προχωρήσει και στην μεταμόσχευση της μήτρας, σε μια επέμβαση που είχε χαρακτηριστεί πρωτοποριακή.

Η εμβρυομεταφορά έλαβε χώρα πριν από δύο εβδομάδες και οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου ανακοίνωσαν χθες ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά.

Η Σερτ γεννήθηκε χωρίς μήτρα, κάτι που συμβαίνει σε 1 ανά 5.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και οι γιατροί της περίμεναν 18 μήνες πριν από την εμφύτευση του εμβρύου για να βεβαιωθούν ότι το ξένο όργανο εξακολουθεί να λειτουργεί.

Η πρωτοποριακή είδηση της εγκυμοσύνης της θα αναζωπυρώσει τις ελπίδες για χιλιάδες άτεκνες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που δεν είναι σε θέση να κυοφορήσουν.

Η μεταμόσχευση μήτρας είναι σαν χειρουργική διαδικασία πολύ πρόσφατη. Αν και δεν είναι τεχνικά πιο περίπλοκη από μια μεταμόσχευση νεφρού, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόνο εννέα γυναίκες που έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη μεταμόσχευση. Η πρώτη προσπάθεια μεταμόσχευσης μήτρας έγινε το 2000 στη Σαουδική Αραβία αλλά απέτυχε.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, ανακοίνωσε ότι δύο γυναίκες είχαν λάβει τις μήτρες των μητέρων τους σε επιμέρους παρεμβάσεις. Ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που που έγινε μεταμόσχευση αυτού του τύπου από ζωντανό δότη. Από τότε, το κέντρο έχει προχωρήσει σε έξι επιτυχημένες επεμβάσεις. Πηγή: www.lifo.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...