Μήπως αυτή η αλλαγή έγινε λόγω κάποιας βιολογικής προτίμησης –μιας διαφοράς μεταξύ των φύλων– ή ήταν στην πραγματικότητα κάτι που επέβαλε η κοινωνία στα βρέφη προτού καν προλάβουν να ανοίξουν τα μάτια τους στον κόσμο;
Η ανάθεση των χρωμάτων ανά φύλο ξεκίνησε στη δεκαετία του 1940, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η προτίμηση στα χρώματα έχει επηρεαστεί από την κοινωνία. Μέχρι την ηλικία των δυο ετών, ένα παιδί γνωρίζει ότι ανήκει σε ένα συγκεκριμένο φύλο.
Ένας εύκολος τρόπος να εξασφαλίσει τη θέση του ένα παιδί στο φύλο που ανήκει, γεγονός σημαντικό στην ψυχολογική του ανάπτυξη, είναι να επιλέξει το χρώμα που έχει διαλέξει για εκείνο η κοινωνία.
Παρόλα αυτά, κάποιοι γονείς ντύνουν τα παιδιά τους με ουδέτερα χρώματα, όπως κίτρινο και πράσινο, αλλά πολλά μικρά κορίτσια, ακόμα κι εκείνα που δεν μεγάλωσαν με τα χαρακτηριστικά χρώματα των δυο φύλων, περνούν μια φάση που ονομάζεται Pink Frilly Dress, απαιτώντας το ροζ χρώμα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Princeton.
Σε ένα πείραμα 206 ανθρώπων ηλικίας 20 έως 26 ετών, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Newcastle στην Αγγλία βρήκαν ότι όταν τους ζητήθηκε να διαλέξουν ορθογώνια παραλληλόγραμμα χωρισμένα στους συνδυασμούς κόκκινο/πράσινο και μπλε/κίτρινο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προτίμησαν το μπλε.
Όταν είχαν ως επιλογή μια μείξη χρωμάτων για να διαλέξουν, οι άνδρες προτίμησαν διάφορα χρώματα, ενώ οι γυναίκες έδειξαν προτίμηση σε χρώματα που κοκκίνιζαν, όπως το ροζ και το λιλά.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι υπάρχει πραγματικά μια διαφορά στις προτιμήσεις στα χρώματα ανάμεσα στα δυο φύλα. Από τους 37 συμμετέχοντες στο πείραμα που ήταν Κινέζοι, όλες οι γυναίκες προτίμησαν χρώματα με βάση το κόκκινο, κάτι που δείχνει ότι η προτίμηση στο χρώμα ίσως τελικά να είναι βιολογικό θέμα κι όχι κοινωνικό.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επαναλάβουν το πείραμα, αυτή τη φορά σε παιδιά, εξηγώντας ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν ακόμα αναλάβει κοινωνικά τους ρόλους τους βασιζόμενα στο φύλο τους, άρα οι προτιμήσεις που θα δείξουν ως προς τα χρώματα είναι έμφυτες.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προτίμηση των γυναικών για το ροζ και το κόκκινο ίσως να προέρχεται από το ρόλο τους ως συλλέκτριες στα παλιά χρόνια. Το κόκκινο είναι το χρώμα πολλών φρούτων και μούρων, ενώ είναι και το χρώμα που παίρνει το πρόσωπο των παιδιών όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα.
Μια έρευνα του 2003 υποστηρίζει αυτή την άποψη, καθώς αποδείχθηκε ότι τα μάτια των γυναικών είναι εναρμονισμένα από τη φύση να βλέπουν τα κόκκινα χρώματα καλύτερα από τα υπόλοιπα. Οι άνδρες ενδέχεται να προτιμούν το μπλε γιατί συμβολίζει μια καλή πηγή νερού και σηματοδοτεί τον καλό καιρό, αν και αυτό το τελευταίο ίσως είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο