Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Βρετανίδα ζητά από την δικαιοσύνη να απαγορευθούν οι αμβλώσεις σε ανήλικες


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Μια Βρετανίδα, μητέρα πέντε παιδιών, μεταξύ των οποίων και δύο εφήβων κοριτσιών, προσέφυγε σήμερα στη βρετανική δικαιοσύνη ζητώντας να απαγορευτεί στους γιατρούς να κάνουν αμβλώσεις σε ανήλικες κάτω των 16 ετών χωρίς να ειδοποιούνται προηγουμένως οι γονείς τους.</span></span></p>

Η υπόθεση αυτή αναμένεται να εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια θα εκδοθεί απόφαση, η οποία θα ανακοινωθεί άλλη ημέρα.

Η Σου 'Αξον εξήγησε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη λόγω της δικής της εμπειρίας. Είχε κάνει άμβλωση πριν από 20 χρόνια, είπε, και έκτοτε υποφέρει από τύψεις, αισθάνεται ντροπή και κατάθλιψη και "μέχρι σήμερα μετανιώνει" γι' αυτό που έκανε.

Η κίνησή της αυτή γίνεται για λόγους αρχής, πρόσθεσε, καθώς οι δύο κόρες της, η 15χρονη Τζόι και η 13χρονη 'Αμπερ, δεν έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής αυτό το θέμα.

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας συνέστησε τον Ιούλιο στους γιατρούς να προσπαθούν να πείσουν τα κορίτσια κάτω των 16 ετών που θέλουν να κάνουν άμβλωση να ενημερώνουν τα μέλη της οικογένειάς τους. Όμως στην περίπτωση που αυτές αρνηθούν, η άμβλωση μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειάς τους βάσει της βρετανικής νομοθεσίας.

"Η 'Αξον υποστηρίζει στην προσφυγή της ότι αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των γονέων βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Θεωρεί φρικτή την προοπτική οι κόρες της να παίρνουν αντισυλληπτικά ή να κάνουν άμβλωση χωρίς ούτε καν να το γνωρίζει", δήλωσε ο συνήγορός της Πίτερ Χέιβερς στο Ανώτατο Δικαστήριο, "πιστεύει ότι (ο νόμος αυτός) υπονομεύει το ρόλο της ως γονέα".

Ωστόσο η Ένωση Οικογενειακού Προγραμματισμού (FAR) καταδίκασε την ενέργεια της 'Αξον, υποστηρίζοντας ότι αν αλλάξει ο νόμος πολλά κορίτσια θα αποθαρρυνθούν και θα πάψουν να ζητούν βοήθεια από τις υπηρεσίες υγείας για τα θέματα σεξουαλικής υγείας.

"Οι νέοι ανησυχούν πολύ για τον εμπιστευτικό χαρακτήρα" των επισκέψεών τους στις υπηρεσίες υγείας και "αυτός ο λόγος βαραίνει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο στην απόφασή τους να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίσκεψη", δήλωσε η διευθύντρια της FPA Αν Ουέιμαν.

Η υποχρεωτική ενημέρωση των γονέων για την επίσκεψή τους σε μια υπηρεσία υγείας θα απομακρύνει τους νέους από τις υπηρεσίες αυτές και θα αποτρέψει πολλούς από το να ζητήσουν βοήθεια", σημείωσε.

Το 2003 καταγράφηκαν 39.571 εγκυμοσύνες ανηλίκων, εκ των οποίων οι 18.200 (ποσοστό 46%) διακόπηκαν με άμβλωση. Περίπου 200.000 αμβλώσεις γίνονται ετησίως στη Βρετανία.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...