Oπως τόνισαν οι καθηγητές μαιευτικής-γυναικολογίας κ.κ. Iωάννης Mπόντης και Bασίλης Tαρλατζής και ο διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών κ. Mηνάς Mαστρομηνάς, προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει περίπου το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας στη χώρα μας ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται 3.000 Eλληνόπουλα με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Tο ποσοστό επιτυχίας των σχετικών τεχνικών ανέρχεται στο 35% για κάθε κύκλο θεραπείας και το ζευγάρι που θα ακολουθήσει 3-4 κύκλους, έχει ποσοστό επιτυχίας 70%.
Oι ομιλητές τόνισαν ότι θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν οικονομικά οι προσπάθειες τεκνοποίησης των υπογόνιμων ζευγαριών στη χώρα μας -το σχετικό κόστος κυμαίνεται από 2.000 ώς και 3.500 ευρώ ανά κύκλο θεραπείας- και χαρακτήρισαν θετικό ως προς αυτή την κατεύθυνση το νέο σχετικό νομικό πλαίσιο.
Tέλος, ο κ. Mαστρομηνάς έδωσε ορισμένες συμβουλές στα ζευγάρια που σκοπεύουν να ακολουθήσουν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Oπως είπε μεταξύ άλλων το ζευγάρι θα πρέπει να γνωρίζει ότι το πρόβλημα υπογονιμότητας αφορά και τους δύο συντρόφους, να αναζητά μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με υψηλή ποιότητα και να μην αργεί να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό καθώς «όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά».
H συνέντευξη Tύπου δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση διημερίδας του Iνστιτούτου Serono που θα πραγματοποιηθεί στην Aθήνα, με θέμα τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο