Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Επικίνδυνες πολλές παιδικές χαρές, προκύπτει από τους ελέγχους


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών ενέχουν οι παιδικές χαρές σε όλη τη χώρα, προκύπτει από ελέγχους του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). </span></span></p>

Οι περισσότερες παιδικές χαρές βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση και προς το παρόν δεν υπάρχει νομοθεσία που να ορίζει το πλαίσιο ασφάλειάς τους.

Μάλιστα για ορισμένους χώρους ο ΕΛΟΤ έχει σημειώσει έως και 500 παρατηρήσεις για παράγοντες επικινδυνότητας. Οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί στις παιδικές χαρές είναι η παγίδευση του κεφαλιού , των δακτύλων, των ποδιών και ο τραυματισμός των ακάλυπτων σημείων του σώματος από μεταλλικά στοιχεία ή απρόσμενα εμπόδια. Το ευτύχημα είναι ότι παρά την επικινδυνότητα των χώρων δεν έχουν σημειωθεί θανατηφόρα ατυχήματα σε παιδικές χαρές.

Ο Νίκος Σκορδαράς της Διεύθυνσης Πιστοποίησης του ΕΛΟΤ δημοσιοποίησε τα στοιχεία αυτά με αφορμή ημερίδα για τις υπηρεσίες του ΕΛΟΤ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία περιλαμβάνει ενότητα αφιερωμένη στην ασφάλεια των παιχνιδότοπων.

Όσον αφορά τους (συνήθως ιδιωτικούς) παιδότοπους εσωτερικού χώρου, περίπου 700 σε όλη τη χώρα, η νομοθεσία που ισχύει από το Σεπτέμβριο του 2003 προβλέπει ότι όλοι έπρεπε να είχαν ελεγχθεί όλοι μέχρι το Μάρτιο του 2004. Ωστόσο μέχρι το Νοέμβριο του 2005 έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι μόνο 50%.

Από τους ελεγμένους παιχνιδότοπους το 30% είναι νέοι και πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ το 20% είναι παλιοί χώροι, για τους οποίους έχουν γίνει κατά μέσο όρο 10 παρατηρήσεις και σε ορισμένεες περιπτώσεις μέχρι και 50.

Ο ΕΛΟΤ ήδη από το 1996 προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να υπάρξει έλεγχος στην ασφαλή λειτουργία των παιχνιδότοπων. Σε συμπλήρωση του ήδη υπάρχοντος εργαστηρίου παιχνιδιών ο ΕΛΟΤ διαπιστεύτηκε ως φορέας ελέγχου παιχνιδότοπων και εκδίδει βεβαιώσεις ελέγχουν εξοπλισμών παιχνιδότοπων και εκθέσεις επιθεώρησης παιχνιδότοπου/παιδικής χαράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδαράς, η έλλειψη ειδικής Οδηγίας για τον έλεγχο της ασφάλειας των εξοπλισμών παιχνιδότοπων είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση της σειράς προτύπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης τα οποία καθορίζουν τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται καθώς και τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση, διευθέτηση, έλεγχο, συντήρηση και τη λειτουργία των παιχνιδότοπων.

Ομάδα διοίκησης έργου που συγκροτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται τροπολογία του νόμου για την ασφαλή λειτουργία των παιχνιδότοπων ενώ στη συνέχεια θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο ελέγχουν των παιδικών χαρών.

Ο κ. Σκορδαράς επισήμανε ότι ο δήμος Αθηναίων είναι ο μόνος που τα τελευταία δύο χρόνια εξόπλισε τις παιδικές χαρές που υπάγονται στο χώρο αρμοδιότητάς του με νέους πιστοποιημένους εξοπλισμούς και απαιτεί έλεγχο του χώρου από τον ΕΛΟΤ πριν από την παραλαβή του.

Αντίθετα, πρόσθεσε, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για συνεργασία με τον ΕΛΟΤ στο θέμα της ασφάλειας των παιδικών χαρών.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...