1. Χρησιμοποιούμε το αντηλιακό που μας έμεινε από το προηγούμενο καλοκαίρι. Το παλιό μας αντηλιακό έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού, ώρες ατελείωτες στην παραλία, ξεχασμένο ντάλα μεσημέρι στο αυτοκίνητο και είναι πολύ πιθανό να έχει αλλοιωθεί η σύσταση του. Το πετάμε. Αν όμως δεν το έχουμε ανοίξει και το έχουμε κρατήσει σε ένα δροσερό μέρος, ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και αν μας καλύπτει μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε
2. Διαλέγουμε λάθος αντηλιακό. Το κριτήριο μας όταν αγοράζουμε αντηλιακό δεν πρέπει να είναι μόνο ο δείκτης προστασίας και ίσως το πόσο διαφημισμένο είναι, αλλά και για ποιόν τύπο επιδερμίδας κάνει.
Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, επιλέξτε ένα προϊόν μη λιπαρό. Για ξηρή, κάποιο σε μορφή κρέμας, για ευαίσθητη, αντηλιακό χωρίς άρωμα. Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα με τάσεις για αλλεργίες, προτιμήστε αντηλιακό με φυσικά φίλτρα.
3. Βάζουμε αντηλιακό αφού έχουμε ντυθεί. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όχι μόνο σε αυτά που βλέπει ο ήλιος. Γι' αυτό, το σωστό είναι να βάζουμε αντηλιακό προσεχτικά πριν ντυθούμε ή βάλουμε το μαγιό, γιατί στην προσπάθεια μας να μην λερωθούμε, δεν το απλώνουμε σωστά.
4. Δεν καλύπτουμε όλο μας το σώμα. Συνήθως όταν βάζουμε αντηλιακό, ξεχνάμε βασικά σημεία, όπως τις πατούσες μας, τα δάχτυλα των ποδιών, ενδιάμεσα στα δάχτυλα, τις μασχάλες, τα αυτιά(στο πάνω μέρος και πίσω), τα φρύδια, το εσωτερικό των μπράτσων.
5. Δε χρησιμοποιούμε αρκετό. Αν δεν τοποθετήσουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, δεν προστατευόμαστε ουσιαστικά από τον ήλιο. Η απάντηση στην ερώτηση ''πόσο'' αντηλιακό να βάζουμε, είναι πολύ και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καλύτερα περισσότερο, παρά λιγότερο.
6. Μια φορά όλη την ημέρα δεν είναι αρκετή. Ειδικά όταν ιδρώνουμε και σε συνδυασμό με την μικρότερη ποσότητα που συνήθως χρησιμοποιούμε, αν δεν ανανεώνουμε το αντηλιακό δεν έχουμε καμία προστασία από τον ήλιο. Κάθε τέσσερις ώρες είναι το ιδανικό και αν κάνουμε κάποια έντονη φυσική δραστηριότητα και ιδρώνουμε, κάθε δύο ώρες. Όπως επίσης είναι σημαντικό, ακόμα και αν το αντηλιακό μας είναι αδιάβροχο, να βάζουμε κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα.
7. Έλα μωρέ, στη σκιά κάθομαι. Για κάποιο λόγο πιστεύουμε ότι η σκιά μας παρέχει αρκετή προστασία από τον ήλιο κι έτσι όταν βρισκόμαστε κάτω από μια ομπρέλα ή ένα δέντρο, δε βάζουμε αντηλιακό. Η αλήθεια είναι ότι η σκιά θα μας προστατεύσει από ένα έγκαυμα, αλλά όχι και από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο.
8. Λάθος ...timing. Απλώνουμε πρώτα την πετσέτα, βγάζουμε τα ρούχα μας και με την ησυχία μας μετά, βάζουμε και αντηλιακό. Λάθος. Το αντηλιακό πρέπει να το χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο έχει το χρόνο να απορροφηθεί και να κάνει τη δουλειά του, να μας προστατεύσει από τον ήλιο αυτά τα πρώτα λεπτά που το δέρμα μας είναι ευάλωτο.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο