Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Δείξτε ενδιαφέρον για ότι κάνει το παιδί στο σχολείο


    <p>Όπως είναι φυσικό κάθε γονιός έχει πολύ μεγάλη αγωνία για τη σωστή ανατροφή και την πρόοδο του παιδιού του.</p>

Νοιάζεται για την ομαλή και αρμονική συνύπαρξη του παιδιού με το περιβάλλον. Και εφ' όσων ο κόσμος του παιδιού αποτελείτε σε μεγάλο βαθμό από το σχολικό του περιβάλλον και τις επιπτώσεις του στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας, οι γονείς ενδιαφέρονται αναπόφευκτα και για τη σχολική ζωή του παιδιού.

Θέλει να το βοηθήσει στη λύση οποιουδήποτε προβλήματος παρουσιαστεί στο σχολείο, στην προετοιμασία των εργασιών που το παιδί θα έχει να ετοιμάσει στο σπίτι, στην ανεύρεση περισσότερων πληροφοριών για κάποιο σχετικό θέμα ή πρόβλημα.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι να δείχνουμε μεγάλο ενδιαφέρον στο παιδί για ότι κάνει στο σχολείο.

Ενθαρρύνεται το παιδί σας να σας μιλάει για τα μαθήματα που κάνει στο σχολείο. Κάντε ερωτήσεις που να δείχνουν το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τα θέματα που μελετάει στο σχολείο.Προσοχή όμως, η ερωτήσεις σας δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση μιας προφορικής εξέτασης. Ζητήστε με ενδιαφέρον, χαρά και ενθουσιασμό να μάθετε για τα όσα συμβαίνουν στο σχολείο του.

Ενθαρρύνεται το παιδί σας να σας μιλάει για τις σχέσεις του στο σχολείο. Το παιδί σας είναι μαθητής στο σχολείο αλλά και μέλος της κοινωνίας, της τάξης και του σχολείου του. Ζητήστε του να σας μιλήσει για τις γνωριμίες του, τις φιλίες του, τον κολλητό του φίλο ή την αγαπημένη του φίλη. Διευκολύνετε αυτές τις σχέσεις. Δημιουργήστε ευκαιρίες να μπορεί να προσκαλεί στο σπίτι σας τους γνωστούς του και τους φίλους του. Θα του δώσετε απερίγραπτη χαρά αν του προτείνετε να προσκαλέσει κάποιον φίλο σε μια έξοδο μαζί σας το Σαββατοκύριακο. Έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις για να τον προσκαλέσουν και οι φίλοι του στο μέλλον.

Να είστε σε συνεχή συνεργασία με το σχολείο και βεβαιωθείτε ότι και το σχολείο θα είναι σε συνεργασία μαζί σας. Αφού μελετήσετε προσεκτικά τους κανονισμούς του σχολείου και τις ώρες συνεργασίας που το σχολείο έχει καθορίσει φροντίστε με ευγένεια και συνέπεια συναντάτε και να επικοινωνείτε με τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο παιδί σας. Διαπιστώστε αν χρειάζεται για κάποια θέματα να δείτε τον διευθυντή του σχολείου ή, αν τον σχολείο έχει, τον ψυχολόγο.

Στις συνεργασίες αυτές προσπαθήστε να δείχνετε το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για την εκπαίδευση και για την πρόοδο του παιδιού σας και για τα όσα γενικά συμβαίνουν στο σχολείο. Μιλήστε για το παιδί σας αλλά ετοιμαστείτε να ακούσετε επίσης. Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον στην καλύτερη κατανόηση του παιδιού.

Αποφύγετε να κρίνετε αρνητικά τον εκπαιδευτικό του παιδιού σας και το έργο του σχολείου. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί γονείς δε χάνουν ευκαιρία να κατηγορούν το σχολείο και τους λειτουργούς του. Σε κάθε παράπονο του παιδιού τους διατυπώνουν αρνητικές κρίσεις για τον δάσκαλο ή τον καθηγητή. Με τον τρόπο όμως αυτό απογυμνώνουν έναν σημαντικό παράγοντα αγωγής του παιδιού. Ο εκπαιδευτικός δε μαθαίνει τα παιδιά μόνο γράμματα αλλά διαμορφώνει χαρακτήρες και αναπτύσσει προσωπικότητες. Για να το πετύχει όμως αυτό χρειάζεται να αξιοποιούμε ότι καλό έχει.

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει μια βαθιά εκτίμηση για την καλλιέργεια του μυαλού, την επίδοση σε ότι κάνει, τη λαχτάρα για μάθηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη θέση σκοπών και τη μεθοδική εργασία. Δώστε λοιπόν εσείς το παράδειγμα αφού είναι γεγονός ότι: "ούτε η γραφή, ούτε τα παρακάλια μπορούν να μάθουν στα παιδιά πως θα έπρεπε να είναι οι άνθρωποι, ούτε και όλα τα βιβλία πάνω στα ράφια...παρά μόνο αυτό που είναι και αυτό που κάνουν όσοι δασκαλεύουν τα παιδιά"

Μάθετε στο παιδί σας να μην ανέχεται δεύτερης ποιότητας εργασία. Στόχος του να είναι η συνεχής βελτίωση μέχρι το τέλειο. Στην εργασία του και στη ζωή του να κυριαρχεί η αρχή "ότι κάνω, προσπαθώ να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ".

Συμμετέχετε ενεργητικά στο έργο του σχολείου. Γίνετε εθελοντής σε ότι μπορείτε να προσφέρετε. Δώστε ότι μπορείτε περισσότερο για το σχολείο αλλά ταυτόχρονα απαιτείστε την άριστη εκπαίδευση για το παιδί σας. Δείχνετε μεγάλο ενδιαφέρον για ότι γίνεται στο σχολείο χωρίς όμως να επεμβαίνετε ανεπίτρεπτα στο έργο του εκπαιδευτικού και στη λειτουργία του σχολείου.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...