Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Γίνετε οι καλύτεροι γονείς για το παιδί σας!


    <p><strong>Να θυμάστε ότι το παιδί σας είναι μια μοναδική προσωπικότητα, ένα ιδιαίτερο άτομο.</strong> Αποφύγετε να το συγκρίνετε με άλλα παιδάκια ή τους άλλους συμμαθητές του.</p>

Να γίνει πίστη δική σας και του παιδιού η αρχή: "Δε θέλω να γίνω καλύτερος από κανέναν. Θέλω να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος από τον χθεσινό μου εαυτό".

Να δημιουργείτε και να ανακαλύπτετε παιχνίδια που μπορεί να συμμετάσχει και να ευχαριστηθεί το παιδί. Προτιμήστε πνευματικά παιχνίδια και ιδιαίτερα εκείνα που καλλιεργούν και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό του παιδιού και αναπτύσσουν την κριτική του σκέψη.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει διάφορα ενδιαφέροντα τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό. Για κάθε ηλικία υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες να κάνει. Δώστε και στην περίπτωση αυτή το δικό σας ζωντανό παράδειγμα.

Βοηθάτε το παιδί να σχηματίζει τη δική του γνώμη και άποψη για όσα ακούει και βλέπει γύρω του. Αρχίστε από κοινές εμπειρίες όπως είναι τα προγράμματα της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, ένα θεατρικό έργο, ένα βιβλίο κλπ. Ενθαρρύνετε το να σας εκφράζει τη γνώμη του και να διατυπώνει την κρίση του. Καλλιεργείστε το μυαλό του και δείξτε του πως να μιλάει, πώς να συζητάει και πως να συνυπάρχει με τους υπόλοιπους.

Πάντα να ενθαρρύνετε και να υποστηρίζετε το παιδί σας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για αυτό το σκοπό. Ευαισθητοποιηθείτε να βλέπετε τα θετικά σημεία του παιδιού σας. Πάνω από όλα να είστε πάντα έτοιμοι και πρόθυμοι να συζητήσετε μαζί του για ότι το απασχολεί και για κάποιο θέμα που προφανώς μπορεί να παρουσιαστεί.

Να συζητάτε με το παιδί σας και δικά σας θέματα. Το παιδί σας είναι σε θέση να εκφέρει τη γνώμη του από τη μικρή ηλικία. Έτσι δημιουργούνται οι προυποθέσεις να συζητά και εκείνο τα δικά του προβλήματα μαζί σας.

Να παίζετε μαζί του και να συμμετέχετε στις δικές του δραστηριότητες αφήνοντας το να δημιουργεί και να ανακαλύπτει με το δικό του τρόπο. Μην το αποπαίρνετε όταν κάνει λάθη ή όταν δεν τα καταφέρνει. Εκείνο έχει το δικό του πρότυπο στο μυαλό του.

Να ετοιμάζετε, να οργανώνετε και να κατευθύνετε το χρόνο και τον χώρο του παιδιού σας, έτσι ώστε να αναπτύξει στον μεγαλύτερο βαθμό τις δυνατότητές του να μπορεί να είναι υπεύθυνο και συνεπή στις υποχρεώσεις του.

Να διαθέτετε χρόνο για το παιδί σας με την καρδιά σας. Όσο περισσότερο μπορείτε να επιδιώκετε να συνυπάρχετε, να συζητάτε, να παίζετε, να κάνετε πράγματα μαζί. Να θυμάστε ότι ο ποιοτικός χρόνος που περνάτε μαζί με το παιδί σας είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον του. Και σίγουρα πάντα υπάρχει τρόπος να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο ανεμελιάς να περάσουμε με το παιδί μας. Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι οι συνθήκες και η καθημερινή μας ρουτίνα δεν το επιτρέπουν!

Να σέβεστε την αξιοπρέπεια του παιδιού σας. Για να είναι σωστές οι σχέσεις μεταξύ σας και να αποφεύγονται επιβλαβείς παρεκτροπές, πρέπει σε κάθε εκδήλωση σας, είτε με λόγια ή με έργα, να σέβεστε το παιδί και τις επιλογές του και θα κάνει και εκείνο το ίδιο για εσάς.

Μην απαιτείτε από το παιδί σας να σας αγαπάει απλά υπενθυμίζοντας του το τι κάνετε για αυτό. Έχετε υποχρέωση να εκδηλώνετε με όλους τους τρόπους τη στοργή και την αγάπη προς τα παιδιά σας. Αν ο χαρακτήρας σας, η προσωπικότητα και η συμπεριφορά σας είναι σωστή, τότε η αγάπη και ο σεβασμός τον παιδιών θα εκδηλώνεται αυθόρμητα. Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε το βαθμό που έχετε πετύχει στον τομέα αυτό ως γονείς είναι να αναλογιστείτε πως μπορεί να νιώθουν τα παιδιά σας όταν φεύγετε από το σπίτι και πώς σας υποδέχονται όταν επιστρέφετε. Οι γονείς πρέπει να θυμούνται πως ότι κάνουν από τη στιγμή που έχουν παιδιά πρέπει να γίνεται σε αναφορά προς αυτά, την ευημερία τους και την ευτυχία τους.

Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό την τιμωρία. Οι τιμωρίες θα πρέπει να έχουν άμεση και λογική σχέση με το παράπτωμά του, διαφορετικά το παιδί θα αντιλαμβάνεται την τιμωρία ως κάτι εκδικητικό και άσχημο και δεν θα έχει κανένα νόημα και αποτέλεσμα, παρά μόνο να αποδυναμώνει τη σχέση μεταξύ σας και δημιουργεί ένα άσχημο κλίμα. Μην απειλείτε χωρίς να εφαρμόζετε τις απειλές σας γιατί χάνετε τη δυνατότητα αγωγής του παιδιού σας και χαλαρώνετε τους δεσμούς της σχέσης μαζί του. Όταν κρίνετε απαραίτητο να επιβάλλετε μια τιμωρία θα πρέπει να είστε σίγουροι πως μπορείτε να την εφαρμόσετε.

Να θυμάστε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ζει το παιδί σας, να έχει υγεία και να χαμογελάει σε ένα ήρεμο, ασφαλές ευγενικό και ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, όπου θα κυριαρχούν η στοργή, η τρυφερότητα, η κατανόηση, ο θαυμασμός, το ενδιαφέρον και ο σεβασμός των μελών της οικογένειας μεταξύ τους και θα βασιλεύει η ανιδιοτελής αγάπη.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...