Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η μαμά δικαιούται όρια!


    <p>Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη δύσκολη θέση στην οποία μας φέρνουν άτομα του περιβάλλοντός μας;</p>

Δεν χρειάζεται να συμπαθούμε τους πάντες, ούτε χρειάζεται να έχουμε ενοχές που δεν συμπαθούμε κάποιους ανθρώπους ή που βρίσκουμε τις ερωτήσεις τους αγενείς, μας λέει η Jodi R. R. Smith .

Όταν γίνεσαι μητέρα, όλοι μεταμορφώνονται σε ειδικούς. Η μαμά σου, η πεθερά σου, οι φίλες σου, ο σύντροφός σου, ακόμη και τα παιδιά σου. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν οι άλλοι γίνονται μ' εμάς απαιτητικοί, αγενείς ή καταπιεστικοί; Η απάντηση είναι μια: Βάζουμε όρια!

Ως γονείς η δουλειά μας είναι να διδάσκουμε τα παιδιά μας να είναι ευγενικά. Υπάρχουν, όμως, κάποιες φορές που οι άλλοι μάς φέρνουν στα όριά μας με τις απαιτήσεις ή τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα παιδιά μας. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις;

Δύο ειδικοί σύμβουλοι και ψυχολόγοι σε θέματα παιδιών μάς βρίσκουν τις λύσεις σε πέντε δύσκολες καταστάσεις:

1. Συνεχώς κριτικάρουν τον τρόπο που ανατρέφετε τα παιδιά

«Α, μην το μαθαίνεις αγκαλιά», «γιατί το αφήνεις να κλαίει;» «Εσύ κι ο αδελφός σου όταν ήσασταν μικροί δεν τολμούσατε να μου αντιμιλήσετε». Η μαμά σας και η πεθερά σας από τότε που γίνατε μητέρα σάς αντιμετωπίζουν επικριτικά, σαν να κάνετε τα πάντα λάθος. Η οικογενειακή σύμβουλος Jodi R. R. Smith και πρόεδρος του οργανισμού Mannersmith Etiquette Consulting μάς λέει:

«Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τις μαμάδες σας, όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Τις περισσότερες φορές -όπως όλοι οι παππούδες και γιαγιάδες- εμπλέκονται επειδή απλώς θέλουν να συμμετέχουν στην ανατροφή των εγγονιών τους. Η εύκολη απάντηση στην κριτική τους είναι η εξής: «Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας». Αν σταματήσουν, σημαίνει ότι έλαβαν το νόημα. Αν συνεχίσουν, πείτε τους κοφτά: «Ξέρω πως δεν είναι κακή η πρόθεσή σας, αλλά τις περισσότερες φορές οι συμβουλές αυτές μοιάζουν να απευθύνονται σε μια κακή μητέρα».

2. Οι φίλοι τους συμπεριφέρονται σαν βάνδαλοι στο σπίτι σας

Αυτό που θα πρέπει πρώτα εσείς να συνειδητοποιήσετε είναι πως στο σπίτι σας υπάρχουν κανόνες. Η Jodi Smith μάς λέει πως οφείλουμε να δείξουμε στα παιδιά ότι στο σπίτι φερόμαστε διαφορετικά απ' ό,τι στους εξωτερικούς χώρους (που κι εκεί βεβαίως υπάρχουν κανόνες άλλου είδους). Αν το παιδί αρνηθεί να καταλάβει, τότε θα πρέπει, δυστυχώς, να απευθυνθείτε στη μητέρα του.

Αν η μητέρα του φίλου του παιδιού είναι συνεργάσιμη, τότε θα πρέπει να της πείτε ακριβώς τι σας ενοχλεί, χωρίς να νιώσετε ενοχικά ότι είστε σπαστικιά ή καταπιεστική. Αν δεν είναι συνεργάσιμη, τότε θα πρέπει να εξηγήσετε στον γιο σας ότι είναι προτιμότερο να συναντιούνται με τον φίλο μόνο στο σχολείο, ή σε κάποιο άλλο «ουδέτερο» έδαφος.

3. Σας επικρίνουν για το φαγητό που δίνετε στο παιδί

Κρίνει άραγε στ' αλήθεια εσάς, ή πρόκειται για δική της εμμονή; Αν εσείς αισθάνεστε πως οι διατροφικές σας επιλογές είναι οι σωστές για το παιδί σας, μας λέει η Meagan Francis, συγγραφέας του βιβλίου The Happiest Mom, δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε ενοχικά.

Την επόμενη φορά που θα έχετε παραγγείλει πίτσα και θα ακούσετε τη φίλη σας να κάνει τη «βαρυσήμαντη» δήλωση: «εμείς στο σπίτι μας δεν τα τρώμε αυτά», πείτε της απλώς ότι κάθε οικογένεια αποφασίζει από μόνη της τι είναι καλό και τι όχι. Αν συνεχίσει να σας σνομπάρει, μήπως να ξανασκεφτείτε πόσο αληθινή φίλη σας είναι; καταλήγει η Meagan Francis.

4. Αντιπαθείτε τους άλλους γονείς

Δεν χρειάζεται να συμπαθούμε τους πάντες, ούτε χρειάζεται να έχουμε ενοχές που δεν συμπαθούμε κάποιους ανθρώπους, μας λέει η Jodi R. R. Smith. Αν μπορείτε να κανονίσετε να παίξει το παιδί σας με το άλλο παιδάκι, χωρίς να χρειαστεί να είστε παρούσες, κάντε το. Αν σας πιέζουν να πάτε κι εσείς, πάρτε τηλέφωνο και πέστε τους ευγενικά, ότι έχετε άλλα σχέδια για εκείνη την ημέρα. Τόσο απλά.

5. Όλοι σας ρωτούν γιατί δεν θέλετε δεύτερο παιδί

«Αχ, γιατί έχεις μόνο ένα, δεν θέλει μια παρεούλα... κι αυτό το καημένο; Δεν θέλεις κι ένα κοριτσάκι, ή ένα αγοράκι;». Αν βαρεθήκατε αυτές τις ενοχλητικές ρωτήσεις, μην τις αντιμετωπίζετε με ευγένεια, μας λέει η Meagan Francis. Κοιτάξτε αυτόν που σας κάνει την αγενή ερώτηση στα μάτια και πείτε του: «Συγγνώμη, τι είπατε;».

Αν εκείνος προσπαθήσει να απολογηθεί, να αστειευτεί ή να αλλάξει συζήτηση, τότε ναι, το έπιασε το νόημα. Αν επαναλάβει την ερώτηση: Πείτε του ότι δεν συνηθίζετε να απαντάτε σε αγενείς ερωτήσεις!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...