Σε αυτή την περίοδο ακόμα και οι πιο δυνατές γυναίκες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μια συγκεχυμένη ευσυγκινησία, με αγωνίες και ανησυχίες που, αν τις δει κανείς από έξω, μπορεί να φαίνονται εντελώς υπερβολικές.
Πως όμως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τέτοιες φοβίες;
- Μην ντρέπεστε και μην αισθάνεστε ενοχές για κάτι που μπορεί να σας ενοχλήσει γιατί συμβαίνουν σχεδόν σε όλες. Αποτελούν μέρος των συνεπειών αυτής της περιόδου, όπως ακριβώς η ναυτία.
- Μην τα κρατάτε όλα μέσα σας. Το να μιλήσετε με κάποιον είναι ήδη ένας πολύ καλός τρόπος για να εξορκίσετε τις φοβίες σας ή τουλάχιστον να αποφύγετε ότι μπορεί να γιγαντωθούν. Μιλώντας ελεύθερα στο τέλος θα φτάσετε στο σημείο να διακωμωδείτε και εσείς οι ίδιες τις φοβίες σας.
- Για τις φοβίες που συνδέονται πολύ συχνά με την εγκυμοσύνη (φοβία για τον πόνο του τοκετού, φοβία μήπως το παιδί έχει δυσπλασίες) μιλήστε καλύτερα με τον γιατρό σας,. Θα είναι ο πρώτος που θα μπορεί να καταλάβει απόλυτα, θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα σας καθησυχάσει. Θυμηθείτε ότι αυτά που δεν γνωρίζει κανείς προκαλούν περισσότερο φόβο από αυτά που γνωρίζει.
- Για τις παράλογες φοβίες που εκδηλώνονται ή χειροτερεύουν στην εγκυμοσύνη (φόβος να περάσετε το δρόμο, φόβος για το σκοτάδι, φόβος για το ότι δεν είστε επιθυμητές όπως πριν κλπ.) δεχτείτε τις ακριβώς όπως είναι χωρίς να τους δώσετε όμως υπερβολική σημασία. Πιο πολύ και από τον γυναικολόγο, σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μιλάτε με έναν ψυχολόγο ή με τα πιο κοντινά σας πρόσωπα. Δεν πρέπει να νιώθετε ντροπή να ζητήσετε λίγη συντροφιά και συμπαράσταση όταν το έχετε ανάγκη.
- Είναι πολύ χρήσιμο να παρακολουθείτε τα τμήματα προετοιμασίας για τον τοκετό, που γίνονται σε πολλές κλινικές και μαιευτήρια. Μπορείτε επίσης να συναντήσετε και να μιλήσετε με άλλες γυναίκες που ζουν την ίδια εμπειρία με εσάς (συχνά είναι τμήματα που καθοδηγούνται από ψυχολόγο).
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο