Συνυπολογίζοντας την μείωση της γονιμότητας με την ηλικία, κατέληξαν λ.χ. στο συμπέρασμα ότι η μέση 25χρονη που προσπαθεί επί 6 μήνες να μείνει έγκυος, έχει 15% πιθανότητες να τα καταφέρει στην επόμενη προσπάθεια.
Η μέση 30χρονη, όμως, έχει 13% πιθανότητες, η μέση 35χρονη κάτω από 10%, ενώ οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών βλέπουν τις πιθανότητές τους να μειώνονται κατακόρυφα, επειδή η γονιμότητα φθίνει ραγδαία μετά τα 35.
Έτσι, η μέση 40χρονη που προσπαθεί επί 6 μήνες, έχει μόλις μία πιθανότητα στις 20 να καταφέρει να μείνει έγκυος.
Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν επίσης ότι μια 25χρονη γυναίκα θα χρειαστεί προσπάθειες 13 μηνών για να μειωθούν κάτω από 10% οι πιθανότητες συλλήψεως.
Μια 35χρονη όμως έχει μόλις 6 μήνες καιρό πριν δει τις πιθανότητές της να μειώνονται τόσο πολύ.
Ο χρυσός κανόνας της υπογονιμότητας είναι όσοι προσπαθούν να κάνουν παιδιά, να προσπαθούν επί ένα χρόνο πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, οι γιατροί αναγνωρίζουν ολοένα περισσότερο πόσο σημαντική είναι η επιρροή της ηλικίας στο όλο θέμα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick και του φημισμένου LSE (London School of Economics), δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση «PLoS One».
Όπως αναφέρουν, οι λεπτομερέστεροι υπολογισμοί των πιθανοτήτων συλλήψεως μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να προγραμματίσουν καλύτερα πότε πρέπει να ζητήσουν βοήθεια για θέματα υπογονιμότητας.
Τα νέα ευρήματα, εξάλλου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν online αριθμομηχανές, που θα παρέχουν στα ζευγάρια εξατομικευμένες εκτιμήσεις για το πόσο πιθανό είναι να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη.
«Για πολλά ζευγάρια, η αποτυχία της προσπάθειας να μείνει η γυναίκα έγκυος αποτελεί αιτία έντονου στρες και αισθημάτων ντροπής, τα οποία δεν θέλουν καν να μοιραστούν με έναν γιατρό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέραλντιν Χάρτσχορν, καθηγήτρια Αναπαραγωγικής Υγείας στο Warwick. «Το να ξέρουν εκ των προτέρων έπειτα από πόσο καιρό προσπαθειών πρέπει να απευθύνονται σε έναν γιατρό, μπορεί να τους βοηθήσει».
Οι υπολογισμοί είναι χρήσιμοι και για τους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να υπολογίσουν πότε ακριβώς πρέπει ένα ζευγάρι να αρχίσει εξετάσεις για υπογονιμότητα.
ΤΟΝΙΖΕΤΑΙεπίσης στην PLoS One ότι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη σύλληψη ενδέχεται να υποδηλώνει πως η μελλοντική εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ριψοκίνδυνη.
Οι ερευνητές έχουν καταθέσει την εργασία τους για έγκριση και ευρεία χρήση στο βρετανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE) – τον κυβερνητικό οργανισμό που εκδίδει τις επίσημες συστάσεις για όλα τα θέματα Υγείας στη Βρετανία.
Οι πιθανότητες
Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται οι πιθανότητες (επί τοις εκατό) επιτυχούς σύλληψης μέσα στον επόμενο μήνα, για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά. Οι ηλικίες αφορούν την γυναίκα, ενώ οι μήνες στην διάρκεια της προσπάθειας.
http://i.imgur.com/7szNTJp.png
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο