Αν και η κοινή αίσθηση είναι ότι η υπογονιμότητα οφείλεται στις γυναίκες, εντούτοις, η ανδρική υπογονιμότητα υπολογίζεται στο 40-50% των συνολικών περιπτώσεων, ενώ στο 20% των υπογόνιμων ζευγαριών, ο αποκλειστικός υπαίτιος είναι η ανδρική υπογονιμότητα.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια όλο και πιο οργανωμένη διερεύνηση των αιτιών της ανδρικής υπογονιμότητας. Η διαταραχή στην ανδρική γονιμότητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ιατρικούς (γενετικοί, ιογενείς, ανοσολογικοί, ορμονικοί, κ.α.), ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς κ.α., ενώ το 90% των περιπτώσεων σχετίζονται με τησπερματογένεση και την αδυναμία των ανδρών να παράγουν ικανοποιητικό αριθμό υγιούς και καλής ποιότητας σπέρματος.
Ως γόνιμο ορίζεται το σπέρμα του οποίου ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 20 εκ./ml με τις υπόλοιπες παραμέτρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένα τέτοιο σπέρμα έχει 93% πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης. Αντίθετα, ως υπογόνιμο ορίζεται το σπέρμα του οποίου ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι μεν 20εκ./ml αλλά οι υπόλοιποι παράγοντες δεν κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Είναι προφανές, ότι η ανδρική ικανότητα για γονιμοποίηση μειώνεται με την πάροδο των ετών. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να αλλάξει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός άντρα και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικούς παράγοντες και τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος επηρεάζεται αρνητικά από το κάπνισμα, το άγχος, το στρες, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, κ.α. Δηλαδή, η ικανότητα γονιμοποίησης του σπέρματος ενός ατόμου που την προηγούμενη ημέρα κατανάλωσε πολύ αλκοόλ, μειώνεται σημαντικά τις επόμενες ημέρες, και σταδιακά επανέρχεται στα πρότερα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες θα πρέπει να ελέγχουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους πολύ πιο συχνά και να μην επαναπαύονται σε κάποιο παλιό σπερμοδιάγραμμα που τυχόν έχει γίνει πριν κάποια χρόνια.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο