Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο αυτό το γεγονός έρχονται σε σεξουαλική επαφή με σκοπό να συλλάβουν τη μέρα αυτή ή την αποφεύγουν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Τότε όμως γιατί τόσες πολλές γυναίκες δεν μένουν έγκυες ενώ νομίζουν ότι θα έπρεπε ή γιατί άλλες μένουν έγκυες αν κι έχουν αποφύγει αυτήν την "μεγάλη" μέρα;
Μα ασφαλώς γιατί το γεγονός ότι η ωοορρηξία θα συμβεί οπωδήποτε την 14η μέρα είναι μύθος. Μπορεί να συμβεί τόσο νωρίς όσο κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης ή αργότερα και από την 20η μέρα. Πολλοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν χρονικά την ωορρηξία.
Οι ορμόνες, το άγχος και η υγεία της γυναίκας παίζουν το ρόλο τους. Ας αρχίσουμε με τις ορμόνες:
Οι ορμόνες που καθορίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο είναι οι εξής: οι προγεστερόνες, τα οιστρογόνα, η ωοθυλακιοτρόπος (FSH) και η ωχρινοποιητική ορμόνη ή γοναδοτροπίνη Β(LH). Η ισορροπία τους είναι ευαίσθητη και η παραμικρή μεταβολή στα επίπεδά τους μπορεί να επηρεάσει τον γυναικείο κύκλο.
Η πρώτη ορμόνη που ξεκινάει τον κύκλο είναι η ωοθυλακιοτρόπος FSH (γοναδοτροφίνη). Η ορμόνη αυτή συμμετέχει στην επιλογή ενός από τα ωοθυλάκια που υπάρχουν στις δύο ωοθήκες. Η επιλογή ενός ωοθυλακίου που αυξάνει προοδευτικά σε μέγεθος οδηγεί στην παραγωγή οιστρογόνων από την ωοθήκη.
Η σταθερή αύξηση της συγκέντρωσης των οιστρογόνων στο αίμα (οιστρογονική φάση του γυναικείου κύκλου) οδηγεί σε μορφολογικές αλλαγές στο ενδομήτριο το οποίο αυξάνει σε πάχος και αιμάτωση με σκοπό να παρέξει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο. Το κολπικό υγρό γίνεται πιο αραιό και καθαρό (διευκολύνοντας έτσι την μέλλουσα πορεία των σπερματοζωαρίων!).
Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων επίσης προκαλούν την έκκριση της ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH). Η αύξηση της LH έχει σας αποτέλεσμα το ωάριο να απελευθερωθεί από το ωοθυλάκιο(ωορηξία). Αυτή η φάση του γυναικείου κύκλου από την ωοορρηξία μέχρι και την αιμόρροια ονομάζεται ωχρινική φάση. Είναι αυτό το μέρος του κύκλου που ορισμένες φορές μεταβάλλεται μία με δύο μέρες κάθε μήνα (12 ως 16 μέρες).
Κατά την ωχρινική φάση παράγεται η προγεστερόνη, που προετοιμάζει το ενδομήτριο να δεχτεί την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου ενώ παράλληλα εμποδίζει την ωρίμανση άλλων ωοκυττάρων! Η προγεστερόνη ευθύνεται και για την άμεση αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι αν μία γυναίκα καταγράφει σχολαστικά τη θερμοκρασία του σώματός της μπορεί να διαπιστώσει ότι είχε ωορρηξία από την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Σε περίπτωση που δεν γίνει γονιμοποίηση τότε έχουμε προοδευτική ελάττωση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης στο αίμα και κατά συνέπεια αδυναμία συντήρησης του υπερπλασθέντος ενδομητρίου, το οποίο αποπίπτει. Έτσι σχηματίζεται η χαρακτηριστική ποσότητα αίματος που ορίζει ένα νέο γεννητικό κύκλο.
Ωστόσο η ωχρινική φάση μπορεί να είναι συντομότερη ή μεγαλύτερη..Όταν είναι μικρότερη από 10 ημέρες θεωρείται μη ικανοποιητική ως προς την προγεστερόνη και είναι αδύνατο να υποστηρίξει μία εγκυμοσύνη. Ανεξάρτητα από την ακριβή ημέρα της ωορρηξίας, η γυναίκα πάντοτε γνωρίζει πότε ξεκινάει ο κύκλος της και πότε πρέπει να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Αν ο σκοπός σας είναι η σύλληψη τότε είναι απόλυτα σημαντικό να έχετε σεξουαλική επαφή κοντά στο χρονικό διάστημα της ωοορρηξίας, με ιδανική περίπτωση μία ημέρα πριν ή την ίδια ημέρα. Ορισμένες φορές το γυναικείο σώμα εξαιτίας του άγχους μπορεί να μην απελευθερώσει τις κατάλληλες ορμόνες εμποδίζοντας έτσι τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω. Μετακινήσεις, διακοπές, δουλειά, έντονες υποχρεώσεις μπορεί να καθυστερήσουν την ωορρηξία μέχρι η γυναίκα να ηρεμήσει και πάλι.
Ο βασικός ρόλος των ορμονών σε συνδυασμό με την κατάσταση της υγείας της γυναίκας (σωματική και ψυχολογική), προσδιορίζει τελικά το πότε και το αν θα επέλθει η ωορρηξία. Μερικές φορές ναι, η ωορρηξία μπορεί να έλθει την 14η μέρα, όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας. Εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων που επηρεάζουν τον γυναικείο κύκλο είναι πλέον καλύτερα να θεωρούμε ότι η ωοορρηξία μπορεί να επέλθει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και όχι ακριβώς την 14η μέρα όπως κάποτε πίστευαν.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο