Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Υπογονιμότητα και οι συνέπειες


    <p>Πολλά υπογόνιμα ζευγάρια δεν είναι προετοιμασμένα για το συναισθηματικό γολγοθά του πόνου και της απώλειας που σχεδόν πάντα φέρνουν οι θεραπείες υπογονιμότητας.</p>

Η πίεση και το άγχος που δημιουργείται είναι πολυεπίπεδο:

  • Οικονομικό -- Που θα βρούμε τα χρήματα να πληρώσουμε θεραπείες που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ;
  • Επαγγελματικό -- Μήπως η δουλειά μου θα πάει πίσω και ίσως και να κινδυνεύσει εξαιτίας της θεραπείας που πρόκειται να ακολουθήσω;
  • Συναισθηματικό -- Πως θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε σαν ζευγάρι αν η θεραπεία αποτύχει;

    Ακόμη και η παρουσία φίλων, συνεργατών ή και συγγενών που έχουν παιδιά μπορεί να αποτελεί παράγοντα άγχους στη ζωή ενός υπογόνιμου ζευγαριού!

    Υπάρχει μία σειρά θεμάτων ιδιαίτερα κρίσιμων για κάθε ζευγάρι που αποφασίζει να ακολουθήσει μία θεραπεία υπογονιμότητας κι αυτά είναι τα εξής:

  1. Προετοιμαστείτε να νιώσετε πολλά δυσάρεστα κι άγνωστα μέχρι στιγμής συναισθήματα και μάθετε να τα διαχειρίζεστε. Κατανοείστε ότι υπάρχουν ψυχολογικές αντιδράσεις στην υπογονιμότητα που είναι πολύ πραγματικές και καθημερινές και οφείλονται στο άγχος της διάγνωσης, της θεραπείας και της μή ύπαρξης εγκυμοσύνης. Η υπογονιμότητα είναι συντριπτική - το ίδιο ισχύει και για τη θεραπεία της.
  2. Κατανοείστε ότι άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος με διαφορετικό τρόπο. Όσο η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της θεραπείας - τόσο σε σωματικό όσο και συναισθηματικό επίπεδο - νιώθει την ανάγκη να εξωτερικεύσει τα αισθήματά της σε αρκετά πρόσωπα. Ίσως να θέλει να μιλάει αρκετά για αυτές τις νέες εμπειρίες --με τον άντρα της--ή με όποιον την ακούει. Ο σύντροφός της όμως ίσως εσφαλμένα θεωρηθεί σωματικά κι αισθηματικά απών γιατί από την πλευρά του προσπαθεί να μείνει ψύχραιμος, παρά τις βαθιές του ανησυχίες και την αφοσίωση στη σύντροφό του.
  3. Να ξέρετε ότι οι γάμοι είτε δυναμώνουν είτε διαλύονται από τις θεραπείες υπογονιμότητας. Το τι από τα δύο υπερισχύει εξαρτάται από τη σχέση του ζευγαριού πριν τη θεραπεία: Μπορείτε να συζητήσετε τα αισθήματα που σας προκαλεί η μή ύπαρξη εγκυμοσύνης; Έχετε έναν καλό γάμο; Μία καλή σεξουαλική ζωή; Είστε δεμένοι σαν ζευγάρι;
  4. Συνειδητοποιείστε ότι η υπογονιμότητα και οι διάφορες θεραπείες της μπορεί να γίνει ένα συντριπτικό φορτίο. Υπάρχουν πολλά και σύνθετα θέματα όπως για παράδειγμα η κατάψυξη των εμβρύων για μελλοντικό θεραπευτικό κύκλο, η εξωσωματική θεραπεία, και τόσα άλλα. Τα ζευγάρια που διαβάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο σχετικά με τις θεραπείες αυτές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν το βάρος αυτού του "φορτίου".
  5. Κατανοήστε εξ'αρχής ότι η θεραπεία μπορεί να μην είναι επιτυχής. Στο ξεκίνημα της θεραπείας κάθε ζευγάρι κάνει τα πάντα για να επιτύχει την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Στη διάρκεια όμως, πολλοί κατανοούν ότι συναισθηματικά και οικονομικά υπάρχει κάποιο όριο σε αυτή την προσπάθεια. Πριν πάντως αρχίζουν να εξετάζουν άλλες λύσεις (για παράδειγμα υιοθεσία κλπ) τα ζευγάρια πρέπει να έχουν λύσει οριστικά το κεφάλαιο υπογονιμότητα.

    Πρέπει δηλαδή να έχουν αποδεχτεί τελεσίδικα το γεγονός ότι ό ένας από τους δύο γονείς δε θα συμμετέχει βιολογικά στη διαδικασία τηε γέννησης ενός παιδιού. Αυτό το στάδιο της υπογονιμότητας φέρει ασφαλώς εξαιρετικά επίπεδα θλίψης και απώλειας. Τα ζευγάρια όμως πρέπει να είναι έτοιμα να βρουν τη δύναμη να πουν, "Είμαστε έτοιμοι να το σταματήσουμε και να προχωρήσουμε με άλλο τρόπο."




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...