Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πότε πραγματοποιείται η σύλληψη;


    <p>Mία από τις πολύ συχνές ερωτήσεις αρκετών γυναικών είναι το <strong>πότε ακριβώς πραγματοποιείται η σύλληψη</strong>.</p>

Προτού απαντήσουμε όμως σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να περιγράψουμε τι ακριβώς προηγείται της σύλληψης, ώστε να αποκτήσετε μία ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της υπέροχης διαδικασίας.

Αρχικά το σώμα προετοιμάζεται για την ωορηξία από την πρώτη κιόλας ημέρα του νέου σας κύκλου. Μέσα στην ωοθήκη ωριμάζει το νέο ωάριο για δύο περίπου εβδομάδες. Βγαίνοντας από την ωοθήκη, το ωάριο περνά σε μία από τις δύο σάλπιγγες, οι οποίες καταλήγουν στη μήτρα. Στη διάθεσή του έχει δώδεκα με είκοσι τέσσερις ώρες για να γονιμοποιηθεί, και αυτό φυσικά θα συμβεί, μόνο αν ενωθεί με κάποιο σπερματοζωάριο.

Το σπέρμα με τη σειρά του είναι ακόμη πιο ανθεκτικό - στις όξινες εκκρίσεις του βλεννογόνου ο οποίος επικαλύπτει τον τράχηλο - και είναι δυνατό να ζήσει και να γονιμοποιήσει ακόμη και 5 ημέρες μετά την σεξουαλική πράξη! Φυσικά μόνο μερικές δεκάδες σπερματοζωάρια (από τα εκατοντάδες εκατομμύρια) κατορθώνουν να ανέβουν μέσα στη σάλπιγγα, για να συναντήσουν το ωάριο.

Έτσι για παράδειγμα μπορεί να έχετε σεξουαλική επαφή τη Δευτέρα και ωορρηξία την Παρασκευή κι όμως πάλι να συλλάβετε. Να γνωρίζετε όμως ότι σε αυτήν την περίπτωση οι πιθανότητες να συλλάβετε κορίτσι είναι μεγαλύτερες γιατί τα (θηλυκά) σπερματοζωάρια ζουν περισσότερο από τα αντίστοιχα αρσενικά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ένα δεύτερο ωάριο παράγεται 24 ώρες μετά το πρώτο. Δεδομένου λοιπόν αυτών των συντελεστών, υπάρχει ένα διάστημα μίας εβδομάδας περίπου μέσα στην οποία η σύλληψη μπορεί να ολοκληρωθεί. Όλα αυτά όμως κάτω από ιδανικές συνθήκες: για να μπορέσει το σπέρμα να επιβιώσει πάνω από 24 ώρες θα πρέπει η ποιότητα του κολπικού υγρού να είναι καλή και για να μπορέσει με τη σειρά του το ωάριο να γονιμοποιηθεί θα πρέπει να υπάρχουν ζωντανά σπερματοζωάρια. Κατανοείτε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθείτε τον κύκλο σας και να γνωρίζετε πότε ακριβώς λαμβάνει χώρα η ωορρηξία.

Πιστεύω ότι η σύλληψη συμβαίνει τη στιγμή που το ωάριο και το σπερματοζωάριο γίνονται ένα. Αυτό συμβαίνει μέσα στο 24ωρο που ακολουθεί την ωορρηξία. Το σώμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την εγκυμοσύνη παρά μόνο όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στα τοιχώματα της μήτρας, περίπου 5 - 12 ημέρες μετά τη σύλληψη.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά το ωάριο στέλνει την εντολή στο σώμα να συνεχίζει να παράγει προγεστερόνη (από το ωχρό σωμάτιο ή corpus luteum). Τότε αρχίζει να παράγεται και η hCG ( οριακή γοναδοτροπίνη), δηλαδή η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Σε μία φυσιολογική κύηση τα επίπεδα της ορμόνης hCG διπλασιάζονται κάθε δεύτερη ημέρα.

Για το λόγο αυτό ένα τεστ εγκυμοσύνης για να έχει θετική ένδειξη θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 7 ημέρες από την ωορρηξία όμως και πάλι είναι πολύ σπάνιο να συμβεί. Ακόμη και με τα πιο ευαίσθητα τεστ εγκυμοσύνης θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 10 ημέρες για να δείτε θετικό αποτέλεσμα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...