Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πως πραγματοποιείται η σύλληψη (με απλά λόγια)


    <p>Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή απλώς θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους μηχανισμούς και τις προϋποθέσεις που οδηγούν σε μία εγκυμοσύνη, τότε το χθεσινό <a href="http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13333&subid=2&tag=10803&pubid=128809061" rel="external">editorial του womenonly.gr</a> μπορεί να σας δώσει μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες και μάλιστα σε ιδιαίτερα απλή και καθόλου επιστημονική γλώσσα.</p>

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα:

"Βλέπεις, μία φορά τον μήνα οι ωοθήκες σου απελευθερώνουν ένα ωάριο, το οποίο περνάει μέσα από τις σάλπιγγες και εφόσον δεν γονιμοποιηθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, συνεχίζει την πορεία του, περνάει στη μήτρα και αποβάλλεται μέσω του κόλπου. Αν όμως το ωάριο συναντήσει μέσα στις σάλπιγγες ένα από τα σπερματοζωάρια που υπάρχουν στο σπέρμα, θα ενωθεί μαζί του κι έτσι γίνεται η γονιμοποίηση.

Στη συνέχεια χρειάζεται μια εβδομάδα ώστε το γονιμοποιημένο ωάριο να κατέβει μέσα στη μήτρα και εφόσον βρει γόνιμο "έδαφος", να κατασκηνώσει εκεί και να αναπτυχθεί για τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι να ωριμάσει, να γίνει ανθρωπάκι και να είναι έτοιμο να γεννηθεί. Αυτή η περίοδος των εννέα μηνών, ονομάζεται εγκυμοσύνη και η γυναίκα που της συμβαίνει, έγκυος.

Συνοπτικά λοιπόν, για να μείνεις έγκυος πρέπει να συμβούν τρία πράγματα τη σωστή στιγμή και με τη σωστή σειρά: 1) να έχεις ωορρηξία, 2) να υπάρχουν σπερματοζωάρια όταν το ωάριο θα βρίσκεται μέσα στις σάλπιγγες, 3) η μήτρα σου να έχει αναπτύξει το κατάλληλο "έδαφος" για να θρέψει το γονιμοποιημένο ωάριο. Αν κάτι απ' αυτά δεν συμβεί την ώρα που πρέπει, τότε δεν μπορείς να μείνεις έγκυος. Σ' αυτή την αρχή βασίζονται τα αντισυλληπτικά χάπια τα οποία από τη μια μεριά αναστέλλουν την ωορρηξία κι απ' την άλλη δεν επιτρέπουν στην μήτρα να αναπτυχθεί κατάλληλα ώστε να μπορούσε να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο (αν υπήρχε). Γι' αυτό δεν μένεις έγκυος όταν παίρνεις αντισυλληπτικά."

Αρκετά από τα άρθρα που αναλύουν τις πραγματικά ιδιαίτερα πολύπλοκες διαδικασίες της σύλληψης δεν είναι απλά και απολύτως κατανοητά, καθώς χρησιμοποιούν πληθώρα επιστημονικών όρων. Το συγκεκριμένο άρθρο ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι εξηγεί με πολύ απλά λόγια πότε μία γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος, πότε έχει ωορρηξία και δίνει πληθώρα πληροφοριών χωρίς να «κουράζει».

Ιδιαίτερα οι κοπέλλες, που για πρώτη φορά προσεγγίζουν το θέμα εγκυμοσύνη, νομίζουμε ότι μπορούν να μάθουν αρκετά πράγματα από αυτό.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...