Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Θεραπείες ανδρικής υπογονιμότητας - Μέρος 2ο


    <p><strong>Ορχική αναρρόφηση σπερματοζωαρίων (Testicular Sperm aspiration ή TESA)</strong></p>

Με τη μέθοδο αυτή, η αναρρόφηση σπερματοζωαρίων γίνεται από τους όρχεις. Τα σπερματοζωάρια αυτά, παρόλο που δεν είναι πλήρως κινητικά και ώριμα, παράγουν φυσιολογικά έμβρυα. Η TESA εφαρμόζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις με τη MESA, ενώ τα σπερματοζωάρια έρχονται σε επαφή με το ωάριο με την τεχνική ICSI.

Ορχική απόσπαση σπερματοζωαρίων με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (testicular sperm extraction with intracytoplasmic sperm injection ή TSEICSI)

Η TSEICSI είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας, λόγω ορχικής ανωμαλίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις π.χ. σε κιρσοκήλη, οι ανωμαλίες στην παραγωγή σπερματοζωαρίων εντοπίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του όρχεως. Με άλλα λόγια η διαδικασία της σπερματογένεσης εξελίσσεται μόνο σε μικρές περιοχές του σπέρματος.

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο 80% των ασθενών με ορχική ανωμαλία, στους οποίους είναι δυνατή η λήψη σπερματοζωαρίων από τους όρχεις. Το βασικό πλεονέκτημα της TSEICSI, έγκειται στο γεγονός ότι η ποιότητα του σπερματοζωαρίου έχει μικρή επίδραση στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Έγχυση πυρήνων σπερματίδων σε ωοκύτταρα (round spermatid nuclei injection (ROSNI) in oocytes)

Η ROSNI είναι μια νέα μέθοδος που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας, λόγω ορχικής ανωμαλίας. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται στο 20% των ασθενών με ορχική ανωμαλία, στους οποίους είναι δυνατή η λήψη σπερματοζωαρίων από τους όρχεις.

Άλλες τεχνικές

Εκτός από τις τεχνικές που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν και κάποιες άλλες, που επιτυγχάνονται i)με αφαίρεση του ακτινωτού στεφάνου και διάνοιξη της διαφανούς ζώνης και ii)με ένεση του σπερματοζωαρίου κατευθείαν στο κυτταρόπλασμα του ωοκυττάρου.

Οι δοκιμασίες για τη διερεύνηση του άνδρα με πρόβλημα γονιμότητας με την πάροδο του χρόνου τελειοποιούνται και προσφέρουν σημαντική βοήθεια στη διερεύνηση του υπογόνιμου ζευγαριού. Εισήλθαμε στη νέα χιλιετία με πολλά ερωτηματικά που περιμένουν απάντηση, αλλά και με προηγμένες τεχνικές για τη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας και με αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...