Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Θεραπείες ανδρικής υπογονιμότητας - Μέρος 1ο


    <p>Η διαγνωστική διερεύνηση του άνδρα με πρόβλημα γονιμότητας περιλαμβάνει λεπτομερές ιστορικό, προσεκτική κλινική εξέταση, έλεγχο του σπέρματος και ανάλογα με την περίπτωση, ορμονικό έλεγχο και δυναμικές δοκιμασίες, έλεγχο του υγρού των επικουρικών γεννητικών αδένων, προσδιορισμό του καρυότυπου και βιοψία όρχεων.</p>

Ο έλεγχος του σπέρματος αποτελεί εξέταση βασικής σημασίας, γιατί δείχνει τη δυνητική γονιμότητα του άνδρα και βοηθάει, μερικές φορές, στη διαγνωστική προσέγγιση του προβλήματος γονιμότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτηθεί σημαντική εμπειρία στις λειτουργικές δοκιμασίες των σπερματοζωαρίων. Από την εμπειρία αυτή αποδείχθηκε η σπουδαιότητα των λειτουργικών δοκιμασιών στη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος, γεγονός που προκάλεσε την αποδοχή τους από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Οι Ειδικές θεραπείες που εφαρμόζονται

Η παραπάνω διαγνωστική προσέγγιση βοηθά στην κατεύθυνση του ασθενούς προς ειδικές θεραπείες:

Εξωσωματική γονιμοποίηση (In Vitro Fertilization ή IVF)

Η IVF είναι η τεχνική κατά την οποία το ωάριο μιας δότριας γονιμοποιείται σε ένα τρυβλίο petri. Το σχηματιζόμενο έμβρυο αναπτύσσεται εκεί επί 48 ώρες και στη συνέχεια με ειδική σύριγγα εμφυτεύεται στη μήτρα της δότριας, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες θα συνεχιστεί η ανάπτυξή του. Η IVF είναι μέθοδος απλή και ακίνδυνη.

Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίων (intracytoplasmic sperm injection ή ICSI)

Η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος[iCSI] χρησιμοποιείται για ζευγάρια με ελάχιστη πιθανότητα για γονιμοποίηση. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση[iVF] αυξάνονται οι πιθανότητες για γονιμοποίηση ενώ δίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όταν τα σπερματοζωάρια προέρχονται από την εκσπερμάτιση, την επιδιδυμίδα και τον όρχι.

Για την εφαρμογή της μεθόδου αυτής απαιτείται ένα υγιές σπερματοζωάριο, το οποίο εισάγεται στο κυτταρόπλασμα του ώριμου ωαρίου. Η ICSI ενδείκνυται για την αντιμετώπιση μεγάλης ποικιλίας διαταραχών και αποτυγχάνει όταν i)καταστρέφεται το ωοκύτταρο κατά την εισαγωγή του σπερματοζωαρίου και ii)το ωάριο εμφανίζει αδυναμία να διαιρεθεί και να αναπτυχθεί.

Μικροχειρουργική επιδιδυμική αναρρόφηση σπερματοζωαρίων (Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration ή MESA)

Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις :

  • Αποκλεισμού της γενετικής οδού [που δεν διορθώνεται]
  • Γενετική απουσία σπερματικών πόρων ή σπερματοδόχων κύστεων

Με τη μέθοδο αυτή, η λήψη σπερματοζωαρίων γίνεται απ’ ευθείας από την επιδιδυμίδα [όχι μεγάλη κινητικότητα αλλά κατάλληλο για δημιουργία απογόνων, γενετικό υλικό] και έρχονται σε επαφή με το ωάριο μέσω της τεχνικής ICSI.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...