Απανωτές αποτυχημένες προσπάθειες κάθε μήνα έχουν σαν αποτέλεσμα το άγχος να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο κι αυτό είναι πολύ άσχημο για την ίδια τη γονιμότητα!
Το άγχος αποδιοργανώνει και αποδομεί την ευαίσθητη ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών και κυριολεκτικά εμποδίζει την ωορρηξία.
Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας αντιδρά στο άγχος με τον ίδιο τρόπο, είτε αυτό είναι "καλό" (για παράδειγμα η αγωνία για σύλληψη θεωρείται καλό) είτε αυτό είναι "κακό" (π.χ. ανησυχία για τη δουλειά).Το σώμα δεν ξεχωρίζει αυτά τα δύο και απλά αντιδρά με τον ίδιο τρόπο: οτιδήποτε προκαλεί άγχος απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπιστεί κι έτσι το σώμα προσπαθώντας να εξοικονομήσει ενέργεια αναστέλλει τις μη βασικές λειτουργίες του.
Μοιραία η λειτουργία της γονιμοποίησης εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία των λειτουργιών που κατά κάποιον τρόπο "μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα"...κατά την περίοδο που το άγχος κυριαρχεί στη ζωή μας.
Λαμβάνοντας υπόψην τα παραπάνω θα πρέπει να μειώσετε το άγχος στο ελάχιστο. Όταν οι αιτίες που σας προκαλούν το άγχος είναι πολύ σοβαρές θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτές και να μην τις επιτρέπετε να σας καταστρέφουν και να σας χαλάνε τη διάθεση.
Πολλές γυναίκες διαβάζουν εξειδικευμένα εγχειρίδια, άλλες καταφεύγουν στη βοήθεια ειδικών, άλλες κάνουν γιόγκα ή ασκήσεις αναπνοής, ακόμη περισσότερες καταφεύγουν στην πίστη και την προσευχή. Το ζητούμενο είναι να έχετε μία θετική συμπεριφορά και στάση απέναντι στα προβλήματά σας, να διατηρείστε ψύχραιμη και αισιόδοξη.
Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το άγχος της σύλληψης. Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα μωρό ίσως να υπάρχει μία πολύ μικρή ανησυχία - αγωνία για την επιτυχία, όμως για την μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για ένα μελλοντικό στόχο. Περιμένουμε τη σύλληψη μέσα στους πρώτους μήνες των προσπαθειών. Όταν όμως δεν έρχεται.. τότε εμφανίζεται η ανησυχία, τα ερωτηματικά και το άγχος.
Το άγχος αυξάνει τη συγκέντρωση στο σώμα μας της ορμόνης κορτιζόνης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόνης εμποδίζουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρέπει να καταπολεμήσετε το άγχος. Δείτε ορισμένες απλές τεχνικές που έχουν βοηθήσει πολλές γυναίκες:
- Να έχετε στο μυαλό σας θετικές σκέψεις. Η αισιοδοξία έχει στο σώμα τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από το άγχος. Έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τον αναπαραγωγικό κύκλο.
- Ο διαλογισμός επίσης βοηθάει. Συγκεντρωθείτε και φανταστείτε το σώμα σας και την προσπάθειά του να συλλάβει. Εστιάστε στη δημιουργία ενός υγιούς ωαρίου την κατάλληλη χρονική στιγμή και τη γονιμοποίησή του από ένα επίσης υγιές σπερματοζωάριο. Να φαντάζεστε αυτή τη διαδικασία μερικά λεπτά κάθε ημέρα, λέγοντας στον εαυτό σας ότι είστε υγιής και ότι θα φέρετε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωρό.
- Να γυμνάζεστε! Ακολουθείστε ένα πρόγραμμα σε κάποιο γυμναστήριο, κάντε κολύμβηση, κάντε περιπάτους ή ότι σας ταιριάζει. Φυσικά πάντοτε με μέτρο γιατί ενώ η έντονη άσκηση έχει άσχημα αποτελέσματα στη γυναικεία γονιμότητα, η άσκηση με μέτρο κάνει καλό στην υγεία του σώματος και του μυαλού.
- Να συμμετέχετε στην σεξουαλική πράξη με διάθεση άνετη και χαλαρή. Οι άνδρες μπορούν να αισθανθούν την πίεση και το άγχος για σύλληψη εξίσου όπως οι γυναίκες. Είναι μύθος ότι είναι πάντοτε πρόθυμοι, έτοιμοι και ικανοί.
- Αν είστε αγχωμένη και ετοιμάζεστε για συνεύρεση με μοναδικό σκοπό τη σύλληψη ο άνδρας σας θα το νιώσει. Να είστε αυθόρμητη και με διάθεση για παιχνίδι. Αυτό θα βοηθήσει διπλά: και την προσπάθειά σας να συλλάβετε και θα κρατήσει τη φλόγα ανάμεσα σε σας και το σύντροφό σας ζωντανή.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο