Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

ΥΓΕΙΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ - Πρόωρος τοκετός


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);"><strong>Πότε ο τοκετός θεωρείται πρόωρος;</strong></span></span></p>

Ο τοκετός θεωρείται πρόωρος, όταν πραγματοποιείται, πριν να συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης (η φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες).

  • Τι μπορεί να τον προκαλέσει;

    Δεν είναι ξεκαθαρισμένο σε κάθε περίπτωση. Παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόωρη έλευση του τοκετού είναι: λοιμώξεις του κόλπου ή του τραχήλου, η δίδυμη εγκυμοσύνη, η προεκλαμψία, οι αιμορραγίες στην εγκυμοσύνη, η πρόωρη ρήξη των υμένων κ.ά.
    • Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

      Παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα του τοκετού, απλώς νωρίτερα από το φυσιολογικό χρόνο. Δηλαδή πόνους στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς ή τη μέση, που έρχονται κάθε 10-20 λεπτά, και μικρή αιμόρροια ή ροή αμνιακού υγρού από τον κόλπο.
      • Πώς γίνεται η διάγνωση;

        Πρέπει να είμαστε σίγουροι για δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η γυναίκα βρίσκεται σε τοκετό, και δεύτερον, ότι αυτός είναι πρόωρος. Η διάγνωση του τοκετού γίνεται με τη δακτυλική εξέταση από το μαιευτήρα ή τη μαία, στην οποία διαπιστώνεται η διαστολή του τραχήλου. Το πρόωρο εξακριβώνεται βρίσκοντας την πραγματική ηλικία κύησης σε εβδομάδες, με βάση το υπερηχογράφημα του πρώτου ή (αν δεν υπάρχει) του δεύτερου τριμήνου.

        • Τι γίνεται μετά;

        Πρέπει να αποφασίσει ο μαιευτήρας αν θα αφήσει τον τοκετό να εξελιχθεί ή αν πρέπει να τον σταματήσει. Στη δεύτερη περίπτωση χορηγείται ορός με ειδικό τοκολυτικό φάρμακο, ενώ παρακολουθείται στενά η κατάσταση του εμβρύου και της μητέρας μέσα στην κλινική. Το τοκολυτικό φάρμακο προκαλεί ελάττωση και στη συνέχεια παύση των συσπάσεων της μήτρας.

        [*]Υπάρχουν επιπτώσεις στο παιδί από την προωρότητα;

        Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Όσο νωρίτερα γεννηθεί το έμβρυο τόσο αυξάνει η συχνότητα και η βαρύτητά τους. Η πιο συχνή είναι η δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και από τα υπόλοιπα όργανα μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα.

        [*]Μπορούμε να προβλέψουμε την εμφάνισή του;

        Γίνονται πολλές προσπάθειες για αυτό το σκοπό, χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάποια εξέταση, που να προβλέπει με ακρίβεια μία τέτοια εξέλιξη. Η προωρότητα αποτελεί σήμερα από τα λίγα άλυτα προβλήματα της μαιευτικής.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...