Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το υπερηχογράφημα



ccs-16414-13873991842637_thumb.jpgΤο υπερηχογράφημα είναι μια εξέταση που βασίζεται στη χρήση των υπερήχων και χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς, κυρίως, λόγους.Ειδικά, στην κύηση βοηθάει πολύ διότι επιτρέπει να εντοπιστεί κατ΄αρχήν ο σάκος κύησης μέσα στη μήτρα από πολύ νωρίς και στη συνέχεια την παρακολούθηση της ομαλής εξέλιξής της και ανάπτυξης του εμβρύου.

Βασίζεται σε μια τεχνική που χρησιμοποιεί τους υπέρηχους ώστε να φανεί σε μια οθόνη η θέση, το σχήμα και οι διαστάσεις του εμβρύου και του πλακούντα.

Οι υπέρηχοι είναι παλμικές δονήσεις με ήχο, τόσο λεπτές που είναι ανεπαίσθητες στο ανθρώπινο αυτί. Διεισδύουν μέσω της κοιλιάς και της μήτρας, φτάνουν στο έμβρυο και μετά διαθλώνται προκαλώντας μια ηχώ που ποικίλλει ανάλογα με τη φύση των οστών που συναντούν. Οι υπέρηχοι , έμμεσα, συλλέγονται και μεταφράζονται από μια σύνθετη σειρά συσκευών με εικόνες, που επιτρέπουν να διακρίνουμε όχι μόνο το περίγραμμα αλλά και τη δομή των οργάνων του εμβρύου.

Το πρωταρχικό πλεονέκτημα του υπερηχογραφήματος είναι ότι είναι αθώο και ανώδυνο. Είναι το ιδανικό εργαλείο ελέγχου και επιτήρησης μιας εγκυμοσύνης.

Στο πρώτο τρίμηνο, το υπερηχογράφημα επιτρέπει να καταλάβουμε πότε ξεκίνησε η εγκυμοσύνη, να αναγνωρίσουμε πιθανές εξωμήτριες ή δίδυμες κυήσεις.

Κατά τον 5ο μήνα, χρησιμεύει να ανακαλύψουμε πιθανές ανατομικές δυσπλασίες.

Στον 7ο μήνα, χρειάζεται για να ελέγξουμε την πορεία της ανάπτυξης του εμβρύου ενώ στο τέλος της εγκυμοσύνης για να επαληθεύσουμε τη θέση και τις διαστάσεις του παιδιού που είναι έτοιμο να γεννηθεί.

Το πρώτο υπερηχογράφημα , είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή για τους μελλοντικούς γονείς, αφού για πρώτη φορά είναι σε θέση να δουν το παιδί τους να κινείται και να έχουν μια πρώτη φωτογραφία του.

Αργότερα, συνήθως, το υπερηχογράφημα δίνει την δυνατότητα να φανεί το φύλο του παιδιού. Για εσάς, που δεν θέλετε να ξέρετε από πριν το φύλο του παιδιού σας, ενημερώστε τον γιατρό σας...έγκαιρα!

Πως γίνεται η εξέταση με υπέρηχο

Είναι μια πολύ απλή εξέταση που γίνεται με δύο τρόπους:

  • Εισάγεται μια κυλινδρική ράβδος στον κόλπο, και δεν είναι καθόλου επώδυνο.
  • Η κυλινδρική ράβδος στηρίζεται στη κοιλιά της μητέρας που έχει αλειφθεί προηγουμένως με τζελ. Αυτή, είναι συνδεδεμένη με μια ειδική συσκευή που έχει οθόνη, και στην οποία φαίνεται ως εικόνα το περιεχόμενο της μήτρας.

Μερικές φορές, ο γιατρός θα εκτυπώσει μια από τις εικόνες του υπερηχογραφήματος, ώστε να έχετε τις πρώτες "φωτογραφίες" του παιδιού σας. Η εξέταση αυτή, στον υπέρηχο, διαρκεί μεταξύ 15-30 λεπτά.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...