Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Συμπληρώματα διατροφής στην εγκυμοσύνη. Σε ποιες τροφές μπορούμε να βρούμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;


    <p><strong>Αν υπάρχει ποικιλία στην διατροφή τα συμπληρώματα βιταμινών δεν είναι απαραίτητα. </strong>Χρειάζεται οπωσδήποτε να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του γιατρού.</p>

- Καθώς δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί με τη συνηθισμένη διατροφή η ποσότητα του φυλλικού οξέος που είναι απαραίτητη για την αποφυγή δυσμορφιών του εμβρύου, οι γιατροί συνιστούν όλο και πιο συχνά τα απαραίτητα συμπληρώματα. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι: πρασινόφυλλα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι), σπαράγγια, πορτοκάλια, όσπρια, δημητριακά, λεμόνια, ακτινίδια, φράουλες, συκώτι.

- Η ανάγκη για ασβέστιο είναι τρεις φορές πιο μεγάλη από τη φυσιολογική, αφού το έμβρυο το χρειάζεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του σκελετού του. Αυτή η συμπληρωματική ανάγκη ικανοποιείται όταν η έγκυος πίνει πολύ γάλα. Αν το γάλα δεν αρέσει ή προκαλεί εντερικές διαταραχές, μπορεί να αντικατασταθεί με γιαούρτι ή με τυρί (κυρίως παρμεζάνα, έμενταλ και γραβιέρα), πρασινόφυλλα λαχανικά (ρόκα, σικορέ, σπανάκι), ξερά όσπρια, αυγά, μαλάκια, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, σύκα, φουντούκια).

- Ο οργανισμός της εγκύου έχει περισσότερη ανάγκη από σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο. Για να αποφευχθεί η έλλειψη σιδήρου η έγκυος μπορεί να εφοδιαστεί με αυτό το θρεπτικό στοιχείο τρώγοντας ιδιαίτερα πλούσια σε αυτό φαγητά όπως: κρέας, συκώτι, όσπρια, πουλερικά, ψάρι, μαλάκια, οστρακόδερμα, κρόκους αυγών, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαγιά μπίρας, σπανάκι, μαϊντανό. Σε περίπτωση αναιμίας (σιδηροπενική) θα είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων, μόνο σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.

- Το φθόριο είναι ιδιαίτερα αναγκαίο για το έμβρυο, κυρίως για την ανάπτυξη των μελλοντικών νεογιλών δοντιών του μωρού σου. Καθώς δεν είναι απλό να εφοδιαστεί με αυτό μέσω της διατροφής, ο γυναικολόγος εύκολα συνιστά κάποια συμπληρώματα. Το βρίσκουμε στα μεταλλικά νερά, το ψάρι, σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά (π.χ. μήλο, σπανάκι, σπαράγγια).

- Αν καταναλώνονται σε καλές δόσεις αποξηραμένα φρούτα και πράσινα λαχανικά, μπορεί να ληφθεί αρκετό μαγνήσιο, το οποίο χρειάζεται για τη μείωση συστολών της μήτρας. Το µαγνήσιο υπάρχει στους ηλιόσπορους, στα καρύδια, στα αµύγδαλα, στα φουντούκια, στους λιναρόσπορους, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα φιστίκια Αιγίνης, στους χουρµάδες, στα αράπικα φιστίκια, στα ρεβίθια, στις µπανάνες, στα σύκα, στα µήλα, στα ροδάκινα, στα βερίκοκα, στο πλήρες φύτρο σταριού, στα πλήρη δηµητριακά, στο κεχρί, στο καλαµπόκι, στη σόγια, στα όσπρια, στα αµερικάνικα φασόλια, στο σκόρδο, στο µπρόκολο και στην αγκινάρα.

Καλές πηγές μαγνησίου είναι επίσης το κακάο (άρα και η σοκολάτα) και τα μπαχαρικά. Στην εγκυμοσύνη το μαγνήσιο συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση επεισοδίων προεκλαμψίας, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση του αίματος, πρηξίματα και παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

- Η ύπαρξη της βιταμίνης C στη διατροφή της εγκύου καθίσταται αναγκαία τόσο για την αποκατάσταση των ιστών όσο και για επούλωση των πληγών. Ακόμα βοηθά στη δημιουργία των οστών και των δοντιών του εμβρύου και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αυτές, όπως πατάτες, ακτινίδια, εσπεριδοειδή, ντομάτες, πιπεριές, λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανό, πρασινόφυλλα λαχανικά, καρότα και πράσινο τσάι. Και τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να φανούν χρήσιμα.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ω3 μπορούν να παρέχουν στο μωρό σας την ενέργεια και τα υλικά που είναι απαραίτητα στην καλή φυσική και διανοητική αύξηση. Το ω3 είναι επίσης σημαντικό για την υγεία και την ευημερία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορούμε να το βρούμε σε τροφές όπως σπόρους, καρύδια, ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, φιστικέλαιο, σογιέλαιο, ιχθυέλαιο.

Να θυμάστε

- Αν είναι αρνητικό το τεστ τοξοπλάσμωσης , καλύτερα να αποφεύγετε τα αλλαντικά και το ωμό ή μισοψημένο κρέας.

- Αν τύχει να λιποθυμάτε ή έχετε ξαφνικές αδιαθεσίες δεν πρέπει να πίνετε ηδύποτα γιατί χειροτερεύουν την κατάσταση. Το ίδιο ισχύει για τη ζάχαρη, το μέλι και τις καραμέλες. Καλύτερα ένα αλατισμένο κράκερ ή ένα κομμάτι ψωμί.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...