Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Οι ανώμαλες προβολές και θέσεις του εμβρύου


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Σχεδόν το 95% των παιδιών που γεννιούνται, έχουν το κεφάλι προς τα κάτω και τους γλουτούς προς τα πάνω : πόδια και χέρια είναι κολλημένα στο σώμα, το κεφάλι τείνει προς τα μπροστά με το πηγούνι στο στήθος .</span></span></p>

Το έμβρυο είναι κουλουριασμένο και με κεφάλι προς τα κάτω. Αυτή είναι η θέση που ονομάζεται ινιακή προβολή, και επιτρέπει το πιο φυσιολογικό πέρασμα του παιδιού.

Μπορεί, βέβαια, το παιδί να είναι τοποθετημένο διαφορετικά. Σ΄αυτή την περίπτωση, ο τοκετός είναι προβληματικός γιατί η έξοδος του κεφαλιού εμποδίζεται από την ίδια της τη θέση, αφού μεγαλώνει η διάμετρός της.

Η ισχιακή προβολή

Το παιδί είναι ανάποδα, δηλ αντί για το κεφάλι, παρουσιάζονται πρώτα τα πόδια, ή οι γλουτοί ή και τα δύο μαζί. Αυτό , συμβαίνει , περίπου στο 5% των περιπτώσεων τοκετών. Ο τοκετός με ισχιακή προβολή μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά μέσω του κόλπου, ειδικά στις περιπτώσεις γυναικών που έχουν ήδη άλλα παιδιά, δεδομένου ότι η λεκάνη τους και το κανάλι του τοκετού επιτρέπουν οπωσδήποτε το πέρασμα του παιδιού.

Αντίθετα, είναι απαραίτητες ορισμένες ιδιαίτερες προφυλάξεις για εκείνες τις γυναίκες που γεννούν πρώτη φορά.Σε μερικά μαιευτήρια, προτιμάται η καισαρική τομή ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπλοκές για τη μητέρα και το παιδί.

Ανώμαλες ινιακές προβολές ή θέσεις

Στην περίπτωση αυτή, το κεφάλι του παιδιού παρουσιάζεται πρώτο, αλλά με λάθος κλίση ή κάμψη. Μπορεί αντί για την κορυφή του κεφαλιού, να παρουσιαστεί το μέτωπο ή το πρόσωπο, δηλαδή οι πιο φαρδιές διάμετροι του κεφαλιού.

Είναι περιπτώσεις που συμβαίνουν σπάνια (μόλις το 0,5% των περιπτώσεων) και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη μητέρα και στο παιδί διότι το κεφάλι δεν μπορεί να περάσει λόγω δυσαναλογίας.Στις περιπτώσεις που γίνεται διάγνωση για τοκετό με προσωπική ή μετωπική προβολή, ο γιατρός προβαίνει σε καισαρική τομή.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...