Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ναυτία κι εμετός


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Η περίοδος της εγκυμοσύνης, είναι η πιο όμορφη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Όμως, ακόμα και σε μια ήρεμη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εγκυμοσύνη, πιθανότατα να έχετε κάποιες μικρές ενοχλήσεις, οι οποίες είναι φυσιολογικές.</span></span></p>

Οι ναυτίες κι ο εμετός είναι τυπικές ενοχλήσεις του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, που αφορούν σχεδόν το 60% των εγκύων γυναικών!Συνήθως, οι ενοχλήσεις αυτές είναι πιο έντονες στο πρωινό ξύπνημα, ενώ μπορεί η ναυτία να σας ενοχλεί καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ενοχλήσεις αυτές, οφείλονται στις διαταραχές του νευροφυτικού συστήματος οι οποίες προκαλούνται πιθανώς από συναισθηματικούς παράγοντες και από τη δράση μιας ορμόνης , τη χοριονική γοναδοτροπίνη.

Οι ίδιες αυτές αιτίες, προκαλούν καμιά φορά και αυξημένη έκκριση σάλιου ή και αλλοιώσεις της γεύσης και της όσφρησης. Γενικά, δεν πρέπει να φοβάστε και να αναστατώνεστε και προσοχή: δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε φάρμακα!

Αν παρατηρήσετε ότι η ναυτία και ο εμετός εμφανίζονται μόνο κατά το πρωινό σας ξύπνημα, καλό είναι να φάτε ένα μπισκότο ή λίγη ψίχα ψωμιού ενώ άν σας ενοχλούν όλη τη μέρα καλό είναι να πραγματοποιείτε μικρά γεύματα που θα έχουν σαν βάση απλές τροφές, μέτρια αλατισμένες και όχι πολύ υγρές, για να μη μένει το στομάχι σας άδειο εντελώς.

Αποφύγετε ότι επιβαρύνει την κατάσταση, δηλ ενοχλητικές μυρωδιές, καπνό τσιγάρου, καφετέριες, περιβάλλον με μολυσμένη ατμόσφαιρα κτλ

Η μοναδική παρηγοριά, είναι ότι πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική ενόχληση που συνήθως τελειώνει αρκετά γρήγορα, περίπου ως τον 4ο μήνα.

Τι μπορείτε να κάνετε

  1. Πιπερόριζα ή τζίντζερ. Κυκλοφορεί σε κάψουλες, μπισκότα, τσάι ή ακόμα και στην φυσική του μορφή που μπορείτε να το βράσετε και να το προσθέσετε στην σαλάτα σας.
  2. Υδατάνθρακες. Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα σάκχαρο του αίματος στον οργανισμό σας, οπότε δοκιμάστε φρυγανιές, μπισκότα, κρακερς ή έναν νόστιμο πουρέ πατάτας.
  3. Βραχιόλια κατά της ταξιδιωτικής ναυτίας. Ασκούν πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στο εσωτερικό του καρπού, το οποίο θεωρείται ότι ανακουφίζει το αναστατωμένο στομάχι.
  4. Αρωματοθεραπεία. Τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, όπως το λάιμ, το πορτοκάλι και το περγαμόντο, βοηθούν σημαντικά.
    Ρίξτε 1-2 στάγονες σε ένα κομματάκι βαμβάκι και εισπνεύστε όποτε νιώθετε να ανακατεύεστε.



Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...