Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ναυτία και εμετός. Πως θα αντιμετωπίσω τα συμπτώματα;


    <p>Η κατάσταση της εγκυμοσύνης προκαλεί στο μεγαλύτερο μέρος των γυναικών λίγο ή πολύ ενοχλητικές διαταραχές που πρέπει να θεραπεύονται για να κάνουν πιο εύκολη τη συνέχεια της εγκυμοσύνης.</p>

Μερικές φορές, ορισμένες απλές προφυλάξεις μπορεί να επιτρέψουν στη γυναίκα να αποφύγει ή να ελαττώσει αυτές τις ενοχλήσεις χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξει σε φάρμακα.

Κυρίως πρέπει να έχει υπόψη της ότι οι μήνες στους οποίους είναι πιο συχνές οι ενοχλήσεις είναι οι πρώτοι τρεις. Αποδείχτηκε ότι ορισμένες από αυτές τις αδιαθεσίες, όπως η ναυτία και ο εμετός συνοδεύονται συχνά από μια αγχώδη κατάσταση, που οφείλεται στην πρόσφατη ανακάλυψη της εγκυμοσύνης και στις δυσκολίες προσαρμογής σε αυτή τη νέα κατάσταση. Συχνές είναι οι αβεβαιότητες, οι φόβοι, οι αγωνίες, οι στιγμές κατάθλιψης.

Αυτή η ανισορροπία του νευρικού και ψυχικού συστήματος της γυναίκας στους πρώτους μήνες, μπορεί να βρει σαν πηγή έκφρασης ένα ξέσπασμα σε οργανικά φαινόμενα, όπως είναι η ναυτία και ο εμετός. Μαζί με αυτή την αιτία των ανωμαλιών, υπάρχει και μια άλλη όχι αμελητέα: οι νέες ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου.

Εμετός στην εγκυμοσύνη γενικά , εκδηλώνεται μετά τον πρώτο μήνα και ελαττώνεται μετά τον τρίτο μήνα. Συχνά προηγείται η ναυτία ή παρουσιάζεται μόνο αυτή. Τις περισσότερες φορές τα δύο αυτά συμπτώματα εμφανίζονται τις πρωινές ώρες. Άλλες φορές προκαλούνται από δυσάρεστα συναισθήματα απέναντι σε κάποια τροφή, που μέχρι πριν λίγο καιρό η έγκυος έτρωγε με ευχαρίστηση, η στη μυρωδιά του καφέ και του καπνού. Αυτός ο τύπος εμετού μπορεί να συνοδεύεται από άλλες ενοχλήσεις όπως το άφθονο σάλιο, οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνευστική δυσκολία.

Άλλες φορές ο εμετός μπορεί να γίνει τόσο σοβαρός ώστε να φέρει την έγκυο σε μια επικίνδυνη κατάσταση αφαγίας που να απαιτεί μια άμεση ιατρική επέμβαση.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω αυτές τις ενοχλήσεις?

Πολλά και τακτικά γεύματα. Στις γυναίκες που παρουσιάζουν αυτές τις ενοχλήσεις συνιστώνται μικρά και συχνά γεύματα με τρόπο ώστε να διατηρούν το στομάχι πάντα γεμάτο χωρίς ταυτόχρονα να το κουράζουν με τη λήψη υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού.

Αποφύγετε τις έντονες και ενοχλητικές μυρωδιές. Προσπαθήστε να μην εκτίθεστε σε μυρωδιές που ενοχλούν και σας προκαλούν ναυτία και αποφύγετε να μαγειρεύετε φαγητά που στη μυρωδιά σας προκαλούν δυσφορία και σας ανακατεύουν.

Μην εκτίθεστε στον καπνό. Η μυρωδιά του καπνού είναι ένα από τα κυριότερα αίτια για τις ναυτίες και τους εμετούς. Αποφύγετε λοιπόν να βρίσκεστε σε χώρους με καπνό και κοντά σε άτομα που καπνίζουν.

Μυρίστε λεμόνια. Η μυρωδιά από ένα κομμένο λεμόνι ίσως βοηθήσει τη ναυτία. Βάλτε μερικές φέτες σε παγωμένο τσάι ή ανθρακούχο νερό.

Μπορείτε να πιείτε τσάι ή μπίρα από πιπερόριζα (τζίντζερ). Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι ηρεμεί το στομάχι και βοηθάει στην αναγούλα σε πολλές γυναίκες και χρησιμοποιείται κυρίως στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Μη πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Μολονότι είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε καλά, προσπαθήστε να πίνετε υγρά μόνο μεταξύ των γευμάτων και περιορίστε τα κατά τη διάρκεια αυτών.

Μείνετε ήρεμες και χαλαρές. Επειδή η ναυτία και ο εμετός συχνά εμφανίζονται μαζί με μια ψυχονευρωσικού τύπου διαταραχή, πρέπει η έγκυος να αρχίσει να συνηθίζει λίγο την κατάστασή της, να μάθει να τη γνωρίζει, να την δεχτεί και να την επιθυμεί.

Μειώστε τα λιπαρά. Προτιμήστε την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και κάλιο και παράλληλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Οι λιπαρές τροφές δεν βοηθάν καθόλου αυτή την κατάσταση. Αν κάνετε πολλούς εμετούς, δοκιμάστε τα ισοτονικά ροφήματα που καταναλώνουν οι αθλητές και που περιέχουν γλυκόζη, αλάτι και κάλιο, για να αναπληρώσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

Ζητήστε βοήθεια από ειδικό. Αν τα συμπτώματα επιμένουν και δεν υποχωρούν, ούτε ανακουφίζεστε συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας χορηγήσει μια ιατρική αγωγή η οποία θα είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας. Αν οι εμετοί είναι σοβαροί είναι απαραίτητη η μεταφορά σας στο νοσοκομείο. Πάντα να παίρνετε την έγκριση του γιατρού σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...