Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Νέα επιστημονικά «όπλα» στη διάθεση της εγκύου


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Από τη 12η εβδομάδα της κύησης μπορεί να γίνεται πλέον ο εντοπισμός ανωμαλιών του εμβρύου, του σύνδρομου Down, αλλά και του ενδεχομένου να παρουσιάσει η έγκυος προεκλαμψία, ενώ από την 22η εβδομάδα μπορεί να διαγνωστεί εάν η έγκυος θα έχει πρόωρο τοκετό. </span></span></p>

Ενώ έως πρόσφατα ο εντοπισμός του συνδρόμου Down στο έμβρυο γίνονταν με αμνιοπαρακέντηση στην 20η εβδομάδα της κύησης είναι πλέον δυνατόν να εντοπιστεί από την 12η με βιοχημική αιματολογική εξέταση και έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας, του ρινικού οστού και της άνω γνάθου του εμβρύου. Με τον συνδυασμό των μεθόδων αυτών και σε συνάρτηση με την ηλικία της εγκύου μπορεί να εντοπιστεί ποσοστό 98% των εμβρύων με σύνδρομο Down.

Αυτά επισήμανε ο καθηγητής μαιευτικής και ιατρικής του εμβρύου Κύπρος Νικολαϊδης, στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Χάρη σε αυτές τις μεθόδους, είπε ο καθηγητής, μπορούν να γίνονται και χειρουργικές επεμβάσεις στο έμβρυο, στο οποίο θα έχουν διαγνωστεί ανωμαλίες, όπως για παράδειγμα, η διαφραγματοκήλη. Προς το παρόν τέτοιες επεμβάσεις γίνονται μόνο στην Αγγλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Νικολαϊδης επισήμανε ακόμη ότι το 70% των παιδιών με σύνδρομο Down γεννιούνται από νέες μητέρες ηλικίας κάτω των 35 ετών και μόνο ποσοστό 30% σε ηλικίες άνω των 35. Στην Ελλάδα, είπε, γίνονται 100.000 γεννήσεις, ετησίως, ενώ 20.000 γυναίκες υποβάλλονται σε αμνιοπαρακέντηση για να εντοπιστούν περιπτώσεις με σύνδρομο Down. Ο κίνδυνος να χάσει μια γυναίκα το παιδί της λόγω της αμνιοπαρακέντησης είναι 1% ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200 παιδιά.

Με το συνδυασμό των προαναφερόμενων μεθόδων και σε συνάρτηση με την ηλικία της υποψήφιας μητέρας αποφεύγεται η αμνιοπαρακέντηση, δεν υπάρχει κίνδυνος αποβολών και οι υποψήφιοι γονείς μπορεί να γνωρίζουν από τον 3ο μήνα της κύησης αν το έμβρυο έχει χρωμοσωμικές ανωμαλίες και να αποφασίσουν αν θα το κρατήσουν ή θα προχωρήσουν σε άμβλωση.

Σε ό,τι αφορά την προεκλαμψία ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι παρουσιάζεται σε ποσοστό 5% των γυναικών, παγκοσμίως. Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία δεν ρυθμίζεται και αν συνεχίσει να ανεβαίνει μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, επιληψία ή ανακοπή. Η πρόγνωση αν μια γυναίκα θα παρουσιάσει προεκλαμψία μπορεί να γίνεται από τη 12η εβδομάδα της κύησης με βιοχημικές εξετάσεις συγκεκριμένων δεικτών, εξέταση της αρτηριακής πίεσης και έλεγχο της ροής αίματος μηριαίας αρτηρίας με Dopler. H αξιοπιστία αυτών των εξετάσεων ανέρχεται σε 95%.

Ποσοστό 50-70% των περιγεννητικών θανάτων οφείλεται στον πρόωρο τοκετό. Το ενδεχόμενο να γεννήσει μία γυναίκα πρόωρα μπορεί να εντοπιστεί από την 22η εβδομάδα της κύησης και να προληφθεί με τη καθημερινή χρήση προγεστερόνης με μορφή κολπικού υπόθετου. Με την υπερηχογραφική μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, εντοπίζονται 90 στις 100 γυναίκες, που θα γεννήσουν πριν την 28 εβδομάδα της κύησης και 60% εκείνων, που θα γεννήσουν πριν την 34η εβδομάδα. Με τη χρήση υπόθετου προγεστερόνης μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού κατά 50%.

Ο κ. Νικολαϊδης τόνισε ακόμη ότι η επαπειλούμενη εγκυμοσύνη είναι «ελληνική αρρώστια» που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και ότι το να παραμένει μια γυναίκα κλινήρης για πολλούς μήνες δεν βοηθά στην πρόληψη της αποβολής ή του πρόωρου τοκετού, όπως άλλωστε δεν βοηθούν βιταμίνες, διατροφή και διάφορα γιατροσόφια. Μπορούν, είπε, να εντοπιστούν οι γυναίκες υψηλού κινδύνου, να κάνουν χρήση προγεστερόνης και να συνεχίσουν κανονικά την εργασία και τις καθημερινές τους δραστηριότητες




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...