Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Κιρσοί (φλεβίτιδες) στην εγκυμοσύνη. Πώς μπορώ να ανακουφιστώ;


    <p>Στην εγκυμοσύνη η ιδιαίτερη ορμονική ισορροπία προκαλεί μεταξύ άλλων μια χαλάρωση των τοιχωμάτων των φλεβών που τείνουν να "σπάζουν" πιο εύκολα.</p>

Σ'αυτό πρέπει να προσθέσουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα αίματος σε κυκλοφορία, καθώς και ότι από τον 4ο με 5ο μήνα η πίεση της μήτρας στις φλέβες εμποδίζει τη ροή του αίματος στα πόδια.

Όλα τα στοιχεία αυτά μαζί καθιστούν πολύ πιθανή την εμφάνιση κιρσών. Στην αρχή οι φλέβες γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα, πρήζονται και ενοχλούν ή δημιουργούν την αίσθηση βάρους όταν στέκεστε για ένα χρονικό διάστημα όρθιες. Εάν μετά χειροτερέψουν, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή ακόμη και έλκος (δηλαδή εξωτερική πληγή).

Οι γυναίκες που πρέπει να ελέγχουν με μεγαλύτερη προσοχή τα πόδια τους είναι οι υπέρβαρες, εκείνες που έχουν ιστορικό στην οικογένεια και φυσικά εκείνες που υπέφεραν ήδη πριν μείνουν έγκυες.

Αν αντίθετα εμφανίζονται κάτω από το δέρμα κάποιες λεπτές και κοκκινωπές φλεβίτσες δεν πρέπει να ανησυχείτε. Το μοναδικό πρόβλημα είναι εκείνο της αισθητικής και λύνεται εύκολα μετά την εγκυμοσύνη.

Τι να κάνετε

Δεν πρέπει να αμελήσετε τους κιρσούς γιατί διαφορετικά όχι μόνο δε θα εξαφανιστούν μετά τον τοκετό αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια πιθανών μελλοντικών κυήσεων.

Οι συμβουλές για να αποφύγετε να χειροτερέψουν είναι πάρα πολλές και πολύ εύκολα μπορείτε να τις ακολουθήσετε.

- Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να "αποσυμφορήσετε" τις φλέβες σηκώνοντας τα πόδια και στηρίζοντας τις φτέρνες όσο πιο ψηλά γίνεται. Στο γραφείο αν μπορείτε απλώνετε κάθε τόσο τα πόδια σας κάτω από το γραφείο και στηρίξτε τα σε μια καρέκλα. Ακόμη καλύτερα (αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό): τοποθετείστε τις φτέρνες κάθετα στο γραφείο. Στο σπίτι ξαπλώστε στο πάτωμα σηκώστε τα πόδια και στηρίξτε τα στο κάθισμα μιας πολυθρόνας ή στον τοίχο.

- Το να μένετε όρθιες κάνει κακό. Αντίθετα το περπάτημα βοηθάει πάρα πολύ. Προσπαθήστε να κάνετε κάθε μέρα έναν περίπατο ή κάντε τις διάφορες δουλειές με τα πόδια. Αρκεί μια ώρα την ημέρα με κανονικό και όχι με πολύ γρήγορο ρυθμό για να αισθάνεστε καλύτερα.

- Χρησιμοποιήστε σωστά παπούτσια, άνετα και με μεσαίο τακούνι. Αποφύγετε να φοράτε μπότες που είναι στενές στη γάμπα ή φοδραρισμένες με δέρμα. Οι τελευταίες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν κάνει πολύ κρύο και ποτέ στο σπίτι ή στο γραφείο.

- Κάθε βράδυ κάντε για μερικά λεπτά γυμναστική για να ευνοήσετε την κυκλοφορία.Ξαπλωμένη σηκώστε τα πόδια και κάντε μερικά ψαλιδάκια, μερικά γυρίσματα και λίγο ποδήλατο.

- Να κοιμάστε με το στρώμα υπερυψωμένο στο σημείο των ποδιών. Μη σκεπάζεστε πολύ με παπλώματα, ξεχάστε τα στρώματα νερού και τη θερμοφόρα για το ζέσταμα των ποδιών.

- Χρησιμοποιήστε ελαστικά καλσόν και ακόμα καλύτερα εκείνα με τη φαρδιά μέση που είναι κατάλληλα για εγκύους.

- Αποφύγετε το πολύ ζεστό μπάνιο και μεγάλο σε διάρκεια. Στην εγκυμοσύνη είναι προτιμότερα τα ντους.

- Στην θάλασσα τα πόδια δε πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο.

- Αν θέλετε να ανακουφιστείτε από την αίσθηση ενόχλησης και βάρους, μπορείτε να απλώσετε στα πόδια κάνοντας μασάζ από κάτω προς τα πάνω ένα gel χαλάρωσης ειδικό για τα πόδια ή μια αλοιφή που μπορεί να την ετοιμάσει κάποιος βοτανολόγος με βάση εκχυλίσματα κυπαρισσιού, ιπποκαστάνου, κοραλλιάς και χαμομηλιού. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως πρέπει να επισημάνετε στο φαρμακοποιό ή στην πωλήτρια του καταστήματος την κατάσταση της εγκυμοσύνης σας.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...