Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Κάπνισμα και εγκυμοσυνη


    <p>Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει το έμβρυο σε σοβαρό κίνδυνο υγείας. Το τσιγάρο περιέχει παραπάνω από 400 χημικές ουσίες, όπως η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα.</p>

Αυτές οι δύο χημικές ουσίες είναι πολύ βλαβερές και επικίνδυνες για την ανάπτυξη του μωρού, εκτός από τα εκατοντάδες προβλήματα που επιφέρει και σε σένα. Η νικοτίνη είναι ένα δηλητήριο που μεταφέρεται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και το μονοξείδιο του άνθρακα του στερεί το οξυγόνο. Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος στο έμβρυο, πρόωρη αποκόλληση του πλακούντος, πρόωρη ρήξη των υμένων.

Τα μωράκια γυναικών που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφανίζουν επίσης υψηλότερο ποσοστό άσθματος, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, κατώτερο δείκτη νοημοσύνης και έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών. Ακόμα και ένα με δύο τσιγάρα την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Σίγουρα η διακοπή του καπνίσματος είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Για μερικές μαμάδες δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση και γίνεται αυτόματα, καθώς το κάπνισμα επιδεινώνει τη ναυτία της εγκυμοσύνης. Το ιδανικότερο είναι να καταφέρετε να το σταματήσετε πριν μείνετε έγκυος και θα πρέπει να ξέρετε επίσης ότι μειώνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος κατά 40% σε κάθε κύκλο. Αν ακόμα το πετύχετε μέχρι τη δέκατη έκτη εβδομάδα οι βλαβερές επιδράσεις του καπνού θα μειωθούν σημαντικά. Να θυμάστε πως είναι καλύτερο πιο αργά παρά πότε. Τέλος, αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα σας βοηθήσει και θα σας στηρίξει σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η πιο πετυχημένη μέθοδος είναι η επιμονή. Αν δεν το έχετε πάρει απόφαση εσείς δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα και αν η εγκυμοσύνη σας είναι η αφορμή για να κόψετε το κάπνισμα τότε έχετε ένα πολύ ισχυρό κίνητρο. Όταν τα καταφέρετε θα είστε πολύ περήφανοι για τον εαυτό σας και θα έχετε ήδη προσφέρει πολλά στο αγέννητο παιδί σας.

Οργανωμένο σχέδιο, επιμονή, στόχο και μια απόφαση!

  • Διαλέξτε μία μέρα που έχει σημασία για εσάς, όπως γενέθλια ή επέτειο και ορίστε την ως αρχή του εγχειρήματος σας.
    • Αρκετοί που έχουν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα λένε πως μπορεί να βοηθήσει ένα διάστημα που βρίσκεστε σε διακοπές, μακριά από την ρουτίνα και την καθημερινότητα ή σε διάστημα που ασχολείστε με ευχάριστα πράγματα και ξενοιάζετε.

      • Μειώστε τουλάχιστον σταδιακά τη ποσότητα τσιγάρων που καπνίζετε καθημερινά μέχρι να μην τα έχετε καθόλου ανάγκη. Αν θέλετε πιο δραστική λύση πετάξτε όλα τα τσιγάρα γύρω σας και ξεκινήστε την προσπάθεια.

      [*]Ανακοινώστε δημόσια την απόφαση σας. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε τη βοήθεια του κοινωνικού σας περιβάλλοντος.

      Καλή Επιτυχία!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...