Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η εγκυμοσύνη μετά τα 35


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Κάποτε η εγκυμοσύνη μετά τα 35 θεωρούνταν ταμπού. Τώρα πια είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο και μία καθημερινή πραγματικότητα για τους γιατρούς.</span></span></p>

Υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες άνω των 35.

Η πρώτη από αυτές αφορά στην υγεία τους γενικότερα. Καθώς μεγαλώνουμε, παθήσεις όπως η υψηλή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις μας απειλούν όλο και περισσότερο.

Αν και οι παθήσεις αυτές είναι ιάσιμες, σίγουρα επιβαρύνουν την έγκυο μητέρα και μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην υγεία της και το αγέννητο μωρό της.

Η εγκυμοσύνη μετά τα 35 συνεπάγεται υψηλότερες πιθανότητες να γεννηθεί το μωρό με αλλοιωμένο DNA. Οι πιθανότητες αυτές μεγαλώνουν με κάθε χρόνο που περνάει, παραμένοντας ωστόσο πάντα αρκετά χαμηλές: μία 35χρονη έγκυος έχει 199/200 πιθανότητες να γεννήσει ένα υγιές μωρό.

Ένα τόσο χαμηλό ποσοστό οδηγεί τις περισσότερες μητέρες στην απόφαση να προχωρήσουν σε μία εγκυμοσύνη. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν ένα τεστ (αμνιοκέντηση) για να καθορίσουν τα χρωμοσώματα του μωρού. Ο κίνδυνος να χάσει η μητέρα το μωρό λόγω της αμνιοκέντησης είναι επίσης πολύ χαμηλός, πιο συγκεκριμένα είναι 1/200.

Αφού ξεπεραστούν τα προβλήματα υγείας και DNA, οι γυναίκες άνω των 35 έχουν μία καλή εγκυμοσύνη. Γεννούν υγιή μωρά, αλλά χρειάζονται λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της γέννας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες άνω των 35 γεννάνε σε μεγάλο ποσοστό με καισαρική τομή και όχι φυσιολογικό τοκετό. Ανεξάρτητα πάντως από τον τρόπο, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο: ένα όμορφο μωράκι έρχεται στον κόσμο.

Δε θα θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι μία γυναίκα μπορεί να συλλαμβάνει σε οποιαδήποτε ηλικία επιθυμεί χωρίς να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων.

Μετά τα 40, η εγκυμοσύνη γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη και οι κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας και του παιδιού αυξάνονται σημαντικά.

Όπως πάντα, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για οποιεσδήποτε ανησυχίες έχετε, ιδιαίτερα εάν σκεφτόσαστε να προχωρήσετε σε μία εγκυμοσύνη.

ΠΗΓΗ: Dr. Craig Bissinger Μαιευτήρας - Γυναικολόγος




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...