Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ειδικές εξετάσεις - Μέρος 1ο


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Η ανάπτυξη του εμβρύου, μπορεί να ελέγχεται βήμα προς βήμα χάρη σε μια σειρά κλινικών εξετάσεων.</span></span></p>

Υπάρχουν, επίσης, ειδικοί έλεγχοι που συστήνονται μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης αλλά καλό είναι να τις έχετε υπόψην σας.. Οι κυριότερες είναι οι παρακάτω:

Τα μάτια

Μερικές φορές, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλείται μια επιδείνωση στα προβλήματα της όρασης και ειδικά της μυωπίας, που οφείλεται σε μια αύξηση του περιεχομένου του υγρού του κρυστάλλου. Μετά τον τοκετό, όλα θα πρέπει να γίνουν όπως και πριν. Επίσης, και η χρήση φακών επαφής, μπορεί να γίνει ενοχλητική και να σας αναγκάσει να φοράτε γυαλιά.

Τα δόντια

Γενικά είτε είστε έγγυος είτε όχι, πρέπει να φροντίζετε καθημερινά την στοματική σας υγιεινή. Ειδικά όμως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οφείλεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτική. Το ασβέστιο, είναι βασικό για την υγεία των δοντιών και εαν είναι σημαντικά ανεπαρκές, τότε θα έχετε κάποια προβλήματα. Πραγματοποιήστε μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας στην αρχή της εγκυμοσύνης, και μια στο τέλος της.

Το υπερηχογράφημα

Είναι το ιδανικό εργαλείο ελέγχου για να παρακολουθείτε συνέχεια η πορεία της εγκυμοσύνης. Με του υπερήχους, γίνεται ορατό σε μια οθόνη η θέση που έχει το έμβρυο, το σχήμα του, οι διαστάσεις του και του πλακούντα.

Σε τι χρησιμεύει το υπερηχογράφημα

Στο πρώτο τρίμηνο:

καθορίζει με ακρίβεια την ύπαρξη της εγκυμοσύνης, και διαπιστώνονται οι εξωμήτριες ή και οι δίδυμες κυήσεις

Στον πέμπτο μήνα:

βλέπουμε που είναι ο πλακούντας και μπορούνε να γίνουν αντιληπτές πιθανές ανατομικές ανωμαλίες στο έμβρυο

Στον έβδομο μήνα:

ελέγχουμε την πορεία ανάπτυξης του εμβρύου, την κατάσταση των οργάνων του και τη ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Στο τέλος της εγκυμοσύνης:

χρησιμοποιείτε κυρίως για την επαλήθευση της θέσης του μεγέθους του εμβρύου.

Πως γίνεται το υπερηχογράφημα

Είναι μια πολύ απλή εξέταση που γίνεται με δύο τρόπους:

  • Εισάγεται μια κυλινδρική ράβδος στον κόλπο, και δεν είναι καθόλου επώδυνο.
  • Η κυλινδρική ράβδος στηρίζεται στη κοιλιά της μητέρας που έχει αλειφθεί προηγουμένως με τζελ. Αυτή, είναι συνδεδεμένη με μια ειδική συσκευή που έχει οθόνη, και στην οποία φαίνεται ως εικόνα το περιεχόμενο της μήτρας.

Μερικές φορές, ο γιατρός θα εκτυπώσει μια από τις εικόνες του υπερηχογραφήματος, ώστε να έχετε τις πρώτες "φωτογραφίες" του παιδιού σας.

Η εξέταση αυτή, στον υπέρηχο, διαρκεί μεταξύ 15-30 λεπτά.

Εξέταση με έγχρωμο Doppler

Είναι μια εξέταση που δεν πονάει, και παρέχει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη ροή του αίματος στον ομφάλιο λώρο και τη μητρική αρτηρία.

Τα στοιχεία αυτά μας επιτρέπουν να επαληθεύουμε την καλή κατάσταση του εμβρύου και το ότι το αίμα φτάνει καλά στον πλακούντα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...