Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Είναι καλά το μωρό μου;


    <p><strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">“Παρατηρώ κηλίδες αίματος στο εσώρουχό μου...</span></span></strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">” Η κυριότερη αιτία ανησυχίας για τις περισσότερες εγκύους, είναι η αιμορραγία σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης τους.</span></span></p>

Η αιμορραγία, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής επιπλοκής και πρέπει να ελέγχετε πάντα από τον γιατρό σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως σας συμβαίνει κάτι σοβαρό.

Τι μπορεί να είναι :

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε πως η αιμορραγία είναι φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες αιμορραγούν όταν προσκολλάται το γονιμοποιημένο ωάριο στα τοιχώματα της μήτρας. Άλλες πάλι εμφανίζουν κηλίδες αίματος όταν πλησιάζουν οι μέρες που κανονικά θα είχανε την περίοδό τους.

Φυσικά, το αίμα μπορεί να είναι σημάδι μιας κολπικής μόλυνσης ή κάποιου πολύποδα στη μήτρα. Δυστυχώς όμως, άν μια αιμορραγία συνοδεύεται από πόνους στην κοιλιά, μπορεί να είναι αποβολή. Ή μια έντονη απώλεια αίματος μετά την 24η εβδομάδα της κύησης, μπορεί να είναι ένδειξη αποκόλλησης του πλακούντα.

Μπορεί να βλάψει το έμβρυο; Ο γιατρός σας βλέποντας στον υπέρηχο την ανάπτυξη του εμβρύου σας , μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή του. Ή αν κάνει ένα τρισδιάστατο υπερηχογράφημα να διαπιστώσει τη ροή του αίματος προς τον πλακούντα. Άν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τη σωστή λειτουργία του πλακούντα, μπορεί να σας προτείνει να γεννήσετε νωρίτερα.

“Νιώθω πόνους στο στομάχι...”

Άν δεν ήσασταν έγκυος, ένα μικρό πονάκι ή μια ενόχληση στο στομάχι δεν θα σας προκαλούσε πανικό. Τώρα όμως, ακόμη και το παραμικρό πονάκι σας βάζει σε υποψίες...

Τι μπορεί να είναι:

Η συνηθέστερη αιτία για τους στομαχικούς πόνους, είναι ...η δυσκοιλιότητα. Προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε φυτικές ίνες και φρούτα.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι μια ουρολοίμωξη ή κάποια ινομυώματα δηλ καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στα τοιχώματα της μήτρας και προκαλούν κράμπες. Μπορεί να μην είναι και τίποτε σοβαρό , παρά μια αντίδραση του σώματός σας καθώς τα κοιλιακά τοιχώματα τεντώνονται για να δημιουργήσουν χώρο για το έμβρυο.

Μπορεί να βλάψει το έμβρυο;

Παρόμοιες ενοχλήσεις μπορεί να ερεθίσουν τη μήτρα και να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό, γι΄αυτό ενημερώστε τον γιατρό σας άμεσα.

“Η κοιλιά μου είναι πολύ μεγάλη/μικρή...”

Εδώ δεν μπορεί να πει κανείς τίποτε. Ή θα έχετε βαρεθεί να ακούτε "πότε με το καλό;..." ή θα περνάτε απαρατήρητη και δεν θα σας δίνει κανείς προτεραιότητα στην τράπεζα ή το ταχυδρομείο....

Τι μπορεί να είναι: To μέγεθος της κοιλιάς σας δεν αποτελεί ένδειξη για το μέγεθος του εμβρύου. Περισσότερο αυτό σχετίζεται με το σωματότυπό σας, το ύψος και το βάρος σας. Το αν το μωρό σας είναι μικρό ή μεγάλο, θα φανεί στο υπέρηχο.

Μπορεί να βλάψει το έμβρυο;

Ένα μικρόσωμο έμβρυο κατά κανόνα δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και να σας ανησυχήσει.

Ένα μεγαλόσωμο έμβρυο ίσως να οφείλετε σε διαβήτη της κύησης.

“Έχω συνέχεια ναυτίες/δεν έχω καθόλου ναυτίες...”

Είτε από το πρωί μέχρι το βράδυ νιώθετε να ανακατεύεστε και δεν ανέχεστε και την παραμικρή μυρωδιά, είτε δεν νιώθετε καμία μα καμία ενόχληση.

Και στις δύο περιπτώσεις, εσείς, ανησυχείτε!

Τι μπορεί να είναι;

Συνήθως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται ναυτίες και εμετοί.

Ίσως κάποιες γυναίκες νιώθουν έτσι και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Αντίθετα, κάποιες άλλες , πιο τυχερές, δεν νιώθουν την παραμικρή ενόχληση.

Μπορεί να βλάψει το έμβρυο;

Σε καμία περίπτωση οι ναυτίες και οι εμετοί, δεν μπορούν να βλάψουν το έμβρυο.

Το έμβρυο θα πάρει από το αίμα σας , όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Η μόνη που θα ενοχλήστε, συνεπώς, θα είστε μόνο εσείς!

“Δεν νιώθω το μωρό να κινείται...”

Είναι γεγονός ότι στα μέσα της εγκυμοσύνης σας, θα νιώθετε κάθε κίνηση και κλώτσημα του μωρού σας

ενώ όσο περνάει ο καιρός οι κινήσεις του θα αρχίζουν να αραιώνουν.

Τι μπορεί να είναι;

Τις 3 τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας ένα μεγάλο μέρος του αμνιακού υγρού απορροφάται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα το έμβρυο να μην έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων. Από την άλλη πλευρά, όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνει, οπότε και οι κινήσεις του είναι μοιραίο να περιορίζονται.

Άν εσείς, ωστόσο , ανησυχείτε ιδιαίτερα, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας κάνει μια εξέταση για να σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Μην ξεχνάτε , επίσης, ότι τα έμβρυα κοιμούνται για διαστήματα 40΄την φορά.

Μπορεί να βλάψει το έμβρυο;

Σίγουρα όταν δεν μπορείτε για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα να αντιλαμβάνεστε τις κινήσεις του εμβρύου, να φαντάζεστε διάφορα σενάρια και να ανησυχείτε ιδιαίτερα. Καμιά φορά οι υποψίες σας μπορεί να είναι τελείως αβάσιμες, καμιά φορά αντίθετα μπορεί να υπάρχει όντως κάποιο πρόβλημα. Εσείς, καλού-κακού μιλήστε με τον γιατρό σας και προβείτε στις απαραίτητες εξετάσεις...




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...