Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Διακοπή της κύησης


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, κάθε εγκυμοσύνη δεν φτάνει, μερικές φορές, στο τέλος της. Μπορεί για παράδειγμα, μια εγκυμοσύνη που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, να διακοπεί πριν την 22η εβδομάδα, όταν δηλ το έμβρυο είναι επαρκώς ανώριμο να επιζήσει.</span></span></p>

Τότε, μιλάμε για αυτόματη αποβολή. Εάν , αντίθετα, το γονιμοποιημένο ωάριο εγκατασταθεί έξω από τη μήτρα, πρόκειται για εξωμήτρια κύηση, που θα κοπεί κι αυτή αρκετά νωρίς.

Aς δούμε όμως αυτές τις περιπτώσεις πιο αναλυτικά:

Αυτόματη αποβολή

Στο 60% των περιπτώσεων, η αποβολή προκαλείται από εμβρυϊκές ανωμαλίες, στο 15% σε λόγους που αφορούν τη μητέρα, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το γεννητικό σύστημα της μητέρας. Συχνά, όμως, οι λόγοι αυτόματης αποβολής παραμένουν άγνωστοι.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Εμβρυϊκές ανωμαλίες:αφορά την ανικανότητα του εμβρύου να αναπτυχθεί-στην πλειοψηφία έχει κληρονομικό χαρακτήρα-, ενώ πιο σπάνια αποδίδεται σε εξωτερικούς παράγοντες που παρεμβαίνουν στην ανάπτυξή του.
  • Προβληματα της μητέρας: προβλήματα υγείας που αφορούν την μέλλουσα μητέρα και είναι για παράδειγμα: χρόνιες ασθένειες (διαβήτης, υπέρταση, σύφιλη, καρδιακές και νεφρικές παθήσεις κτλ), αλκοόλ, φάρμακα, ναρκωτικά ή ακόμη έμμεσα φυσικά τραύματα (ηλεκτροπληξία, εγκαύματα, δηλητηρίαση,), ή άμεσα φυσικά τραύματα (πτώσεις, χτυπήματα στην περιοχή της κοιλιά κτλ) Επίσης, οι πολύ έντονες συγκινήσεις (πένθος, απώλεια δουλειάς, διαζύγιο, εγκατάλειψη κτλ).
  • Προβλήματα του γεννητικού συστήματος: δυσπλασίες της μήτρας και ινομυώματα, ανεπάρκια τραχηλικού στομίου , κλίση της μήτρας προς τα πίσω στις σπάνιες περιπτώσεις που δεν μπορεί να επανέλθει έως τον 3ο μήνα.

    Κυριότερα συμπτώματα αυτόματης αποβολής είναι κάποιες ελαφρές απώλειες αίματος χωρίς πόνο ή μικρούς πόνους που μοιάζουν με εκείνους της περιόδου. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ξεκουραστείτε και άν συνεχίζονται ενημερώστε τον γιατρό σας.

    Εξωμήτρια κύηση

    Η εξωμήτρια κύηση, αφορά μια εγκυμοσύνη κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εγκαθίσταται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Γενικά, αυτό συμβαίνει σε μία από τις σάλπιγγες, μπορεί όμως να συμβεί και στην ωοθήκη ή στην κοιλιακή κοιλότητα. Φυσικά, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά, και προορίζεται να διακοπεί μέσα στους πρώτους 3 μήνες.

    Στο 50% των περιπτώσεων, οι εξωμήτριες κυήσεις προκαλούνται από φλεγμονώδη τραύματα των σαλπιγγών που εμποδίζουν τη φυσιολογική ρήξη του ωαρίου στη μήτρα.

    Στο 30% των περιπτώσεων η εξωμήτρια εγκυμοσύνη εμφανίζεται με απώλειες αίματος μετά από λίγες ημέρες και οπωσδήποτε μέσα στις 2 εβδομάδες από την απουσία της περιόδου. Γι΄αυτό, μπορεί μια γυναίκα να μπερδευτεί και να μην υποψιαστεί ακόμη πως είναι έγγυος.

    Οι πρώτες ενοχλήσεις είναι:

    • συνεχείς πόνοι χαμηλά στη κοιλιά με περιοδικές σουβλιές πότε από την αριστερή και πότε από την δεξιά πλευρά. Προκαλούνται από την σάλπιγγα η οποία διογκώνεται και μπορεί να μπερδευτούν με πόνους σκωληκοειδήτιδος.
    • απώλειες σκούρου κόκκινου αίματος , όχι άφθονες. Αυτό σημαίνει ότι η εξωμήτρια κύηση έχει διακοπεί και η καινούργια ορμονική κατάσταση προκάλεσε την απόπτωση της βλενογόνου της μήτρας.

    Στις περιπτώσεις αυτές ενημερώστε τον γυναικολόγο σας ή μεταφερθείτε άμεσα σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο. Θα υποβληθείτε σε γυναικολογικές εξετάσεις κατά τις οποίες άν διαγνωσθεί η εξωμήτρια κύηση τότε θα υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση στην προσβληθείσα σάλπιγγα. Η άλλη σάλπιγγα συνήθως παραμένει ανέπαφη, και γι΄αυτό είναι δυνατές επόμενες εγκυμοσύνες.

    Πρόληψη: Πρέπει να θεραπεύσετε εντελώς κάθε μορφή φλεγμονής στις σάλπιγγες. Δεν πρέπει να παραμελείτε πόνους στη κοιλιά και να θυμάστε ότι όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί μπορούν να προληφθούν δραματικές επιπλοκές.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...