Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

H συναισθηματική φόρτιση μετά τον τοκετό


    <p><strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η γυναίκα μετά τον τοκετό να φορτίζεται συναισθηματικά και πολλές φορές μάλιστα να διακατέχεται από μελαγχολία.</span></span></strong></p>

Η γέννηση του παιδιού σας, αποτελεί, αναμφισβήτητα, ορόσημο στη ζωή σας. Είναι σίγουρα η κορυφαία στιγμή που σημαδεύει και αλλάζει εξ΄ολοκλήρου την πραγματικότητά σας. Η γυναίκα που γεννάει αισθάνεται ανάμεικτα και αντιφατικά συναισθήματα. Η χαρά μπλέκεται με την αγωνία και μια μελαγχολία την διακατέχει.

Την πρώτη ή δεύτερη ημέρα μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες αισθάνονται καταβεβλημένες, και δύσκολα συγκρατούν τα δάκρυά τους, ενώ μια αγωνία για το πως θα ανταπεξέλθει στις καινούργιες ευθύνες την διακατέχει. Όλες αυτές οι αντιδράσεις, είναι απολύτως φυσιολογικές και συμβαίνει στο 70% των λεχώνων.

Τι να κάνετε για να μην αισθάνεστε έτσι

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να προετοιμαστείτε ψυχολογικά από πριν, για να αντιμετωπίσετε αυτή τη πιθανή στιγμή "κατάθλιψης", ώστε να μην φορτιστείτε έντονα ψυχολογικά μετά την γέννεση του παιδιού σας.

  • Πριν γεννήσετε, μπορείτε να ενημερωθείτε από τους υπεύθυνους του μαιευτηρίου, για τον χρόνο που θα μπορείτε να έχετε με το μωρό σας , όσο βρίσκεστε στο μαιευτήριο.
  • Πρέπει να αποφεύγετε να μένετε για πολύ ώρα μοναχή σας. Ειδικά τις πρώτες ημέρες, ζητήστε από αγαπημένα σας πρόσωπα να είναι μαζί σας και εξωτερικεύστε κάθε ανησυχία και φόβο σας.
  • Σίγουρα από την στιγμή που θα γεννήσετε και μετά, επίκεντρο της προσοχής όλων , θα είναι το μωρό σας και όχι εσείς.
  • Γι΄αυτό, μην θεωρήσετε έλλειψη λεπτότητας αυτή την αλλαγή από την συμπεριφορά του περιβάλλοντός σας και μην βιαστείτε να την αξιολογήσετε αρνητικά.
  • Μιλήστε και εξηγήστε το πως αισθάνεστε στον σύντροφό σας και στην υπόλοιπη οικογένειά σας και ζητήστε την βοήθειά τους.

    Μετά την έξοδο από το μαιευτήριο

    Είναι απολύτως φυσιολογικό, με τον ερχομό σας στο σπίτι σας , να αισθάνεστε χαμένη, αποπροσανατολισμένη, αμήχανη και ιδιαίτερα κουρασμένη σωματικά και ψυχολογικά. Σύντομα, θα μπουν όλα στον δρόμο τους, θα βρείτε την ισορροπία σας και όλα τα πράγματα που φάνταζαν στα μάτια σας δύσκολα και περίπλοκα, θα γίνουν μέρων των καθημερινών σας συνηθειών.

    Τι να κάνετε:

    • εάν η φροντίδα του μωρού σας δημιουργεί σύγχυση, μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια ενός ατόμου με περισσότερη εμπειρία: η μαμά σας, κάποια καλή σας φίλη, μπορούν να προσφέρουν ένα πολύτιμο χέρι βοηθείας και μερικές χρήσιμες συμβουλές
    • είναι σημαντικό να μοιράζεστε την ευθύνη και φροντίδα του παιδιού μαζί με τον πατέρα του
    • εάν είναι δυνατό, τις πρώτες ημέρες είναι καλύτερο κάποιος να αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού, έτσι ώστε να μπορείτε να αφοσιωθείτε στο μικρό χωρίς να κουράζεστε πολύ, και να φροντίζετε λίγο και τον εαυτό σας

    Και αν η κρίση διαρκέσει περισσότερο;

    Είναι πολύ σπάνιο, η συναισθηματική φόρτιση μετά τον τοκετό να διαρκέσει περισσότερο και να πάρει πιο μεγάλες διαστάσεις. Εάν ήδη μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό εκδηλώνονται συμπτώματα περισσότερο έντονα -μεγάλη συναισθηματική σύγχυση, κρίσεις πανικού, συμπεριφορά και σκέψεις πολύ απαισιόδοξες, αϋπνίες, ταχυκαρδία, ίλιγγοι, παραισθήσεις- και δεν δείχνουν να μειώνονται, είναι πιθανό να βρεθεί η λεχώνα σε μια κατάσταση που δεν είναι μια απλή κατάθλιψη, αλλά σε κατάσταση "ψύχωσης μετά τον τοκετό".

    Κατά μέσο όρο , αυτή η κατάσταση ψυχικής ταραχής διαρκεί 3 μήνες περίπου, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει και ερισσότερο.

    Είναι αναγκαίο στις περιπτώσεις αυτές να εμπιστευθείτε το συντομότερο δυνατό τις συμβουλές και τη φροντίδα ενός ειδικού.

    Η πλειοψηφία των γυναικών που προσβάλλεται από ψύχωση μετά τον τοκετό θεραπεύεται εντελώς.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...