Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πώς θα αποφύγετε τον πρόωρο τοκετό


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Ακούμε γύρω μας για θαύματα: για μωρά που γεννιούνται και ζυγίζουν μόλις ένα κιλό κι όμως μεγαλώνουν φυσιολογικά, ασχολούνται με σπορ και αποφοιτούν από το σχολείο και το πανεπιστήμιο δίχως κανένα πρόβλημα.</span></span></p>

Κάποιες φορές ωστόσο φθάνουν στ' αφτιά μας και θλιβερές ιστορίες για τα χιλιάδες βρέφη που γεννιούνται αρκετούς μήνες νωρίτερα αλλά δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά.

Περνούν τρεις μήνες στο νοσοκομείο, μερικές φορές αντιμετωπίζοντας τη μια κρίση μετά την άλλη και τελικώς επιβιώνουν, αλλά με ένα σωρό πνευματικές ή σωματικές αναπηρίες.

Σήμερα δυστυχώς σχεδόν ένα στα οκτώ παιδιά γεννιούνται πρόωρα και το ποσοστό αυτών των γεννήσεων ολοένα και αυξάνεται. Οι επιστήμονες εμβρυϊκής ιατρικής στην Αμερική προσπαθούν να ανακαλύψουν τις αιτίες του πρόωρου τοκετού, αλλά και αποτελεσματικούς τρόπους για να τον αποτρέψουν.

Εν τω μεταξύ, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες προκειμένου γιατροί και υποψήφιες μητέρες να ενημερωθούν σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και τις ενδείξεις του. Ο στόχος είναι διπλός: να εμποδίσουν το πρόβλημα που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στα νεογέννητα και όταν η πρόληψη αποτυγχάνει, να είναι σίγουροι ότι οι γεννήσεις αυτές θα γίνουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιβίωση και την υγεία των βρεφών.

Πότε σημαίνει συναγερμός

Οι Aμερικανοί έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνια με σκοπό να μειώσουν τα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων. Στόχος τους είναι κάθε έγκυος γυναίκα να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Eτσι λοιπόν, όταν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα συμβούν τρεις ή περισσότερες εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, η γυναίκα θα πρέπει να καλέσει το γιατρό της αμέσως.

- Συσπάσεις της μήτρας που συμβαίνουν τέσσερις ή περισσότερες φορές την ώρα. Μπορεί να μοιάζουν με τις κράμπες της εμμηνορρυσίας ή με διακεκομμένο αμβλύ πόνο στη μέση που μπορεί να επεκτείνεται γύρω και προς το υπογάστριο. Μπορεί επίσης οι συσπάσεις να αφήνουν την αίσθηση πόνου από αέρια με ή χωρίς διάρροια. H τέλος μπορεί να μην προκαλούν κανένα πόνο μόνο κακουχία και ένα αίσθημα σφιξίματος στο σταμάχι.

- Πίεση στην πύελο, που συνοδεύεται από αίσθημα ότι το μωρό σπρώχνει προς τα κάτω ή ακόμη μπορεί να πέσει.

- Αύξηση ή αλλαγή των κολπικών εκκρίσεων, οι οποίες μπορεί να είναι καθαρές, ροζ ή καφετί, υδαρείς ή συμπαγείς. Μια ξαφνική εκροή καθαρού, υδαρούς υγρού από τον κόλπο αποτελεί σύμπτωμα ότι οι εμβρυϊκές μεμβράνες έχουν διαρρηχθεί. Ο τοκετός μπορεί μερικές φορές να καθυστερήσει για λίγο με θεραπευτική αγωγή στο νοσοκομείο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά για πρόληψη μόλυνσης.

«Ψευδής τοκετός»

Αρκετές γυναίκες νιώθουν τις λεγόμενες BraxtoHicks συσπάσεις, οι οποίες είναι συνήθως ανώμαλες και ανώδυνες και μπορεί να ξεκινήσουν τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Οι συσπάσεις αυτές, που συνήθως καλούνται «ψευδής τοκετός», τείνουν να αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Επειδή δεν προκαλούν τη διαστολή του τραχήλου, δεν αποτελούν προάγγελο πρόωρου τοκετού. Ωστόσο μόνο η εξέταση του γιατρού μπορεί να αποκαλύψει αν ο τράχηλος έχει αρχίσει να διαστέλλεται και υπάρχει επικείμενος τοκετός.

Η έγκυος που αισθάνεται συσπάσεις οι οποίες διαρκούν λιγότερο από 15 λεπτά, θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό της για το πότε ακριβώς άρχισε η ενόχληση, τον τύπο και τη συχνότητα των συσπάσεων, με τι ασχολούνταν την ώρα που άρχισαν τα συμπτώματα και αν υπήρχαν άλλες ενδείξεις ή συμπτώματα, όπως αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών, πίεση στην πύελο ή αμβλύς πόνος στη μέση.

Ο δρ Rober K. Creasy, πρόεδρος μαιευτήρων - γυναικολόγων στο Επιστημονικό Κέντρο Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, συνιστά στις γυναίκες που περιμένουν το τηλεφώνημα του γιατρού τους να ξαπλώσουν με τα πόδια ανυψωμένα και να πιουν δυο ή τρία ποτήρια νερό ή χυμό. Aν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε μία ώρα και η γυναίκα δεν βρίσκει τον γιατρό της, τότε πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...