Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πότε ενδείκνυται ο τοκετός με καισαρική τομή;


    <p>Ο τοκετός με καισαρική τομή συνίσταται στη γέννηση του παιδιού όχι μέσω του κόλπου, αλλά διαμέσου μιας χειρουργικής επέμβασης στα τοιχώματα της κοιλιάς και της μήτρας.</p>

Τα καινούργια μέσα έρευνας επιτρέπουν συχνά όχι μόνο να προβλεφθεί η αναγκαιότητα της καισαρικής τομής, αλλά και να προγραμματιστεί όταν παρουσιάζεται σαν η καλύτερη λύση για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι ενός περίπλοκου τοκετού.

Πότε ενδείκνυται:

- Αν υπάρχει η λεγόμενη δυσαναλογία εμβρύου λεκάνης. Αν δηλαδή η μητέρα λόγω ύψους ή διάπλασης έχει στενή λεκάνη δυσανάλογη σε σχέση με το σώμα του παιδιού

η αν το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο. Και στις 2 περιπτώσεις ο φυσιολογικός τοκετός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο νεογέννητο και τραύματα στη μητέρα.

- Αν η μητέρα περιμένει το πρώτο της παιδί και παρουσιάζονται ανωμαλίες προβολής, θέσης ή σχήματος του εμβρύου. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση για επέμβαση με καισαρική τομή μπορεί να λαμβάνεται με την εκτίμηση όλων των παραγόντων, όταν ο τοκετός έχει αρχίσει.

- Αν η εγκυμοσύνη είναι δίδυμη και τα παιδιά εμποδίζονται αμοιβαία (εγκάρσια σχήματα κ.ο.κ)

- Αν κάποια επιπλοκή της εγκυμοσύνης συνιστά να γεννηθεί το παιδί πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

- Αν υπάρχει κάποια ανωμαλία στη θέση του πλακούντα και στην περίπτωση φυσιολογικού τοκετού, θα μπορούσε να επιφέρει και αιμορραγία ή αν υπάρχει πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα.

- Αν υπάρχουν μηχανικά εμπόδια στο πέρασμα του εμβρύου( π.χ. ένα ίνωμα)

- Αν κατά τη διάρκεια των ωδίνων δημιουργείται για κάποιο λόγο πρόβλημα στο έμβρυο που καθιστά απαραίτητο να γεννηθεί το παιδί επειγόντως.

- Όταν ο τράχηλος της μήτρας δε διαστέλλεται αρκετά παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ικανές ωδίνες.

- Αν η μητέρα έχει ήδη 2 ή περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...